Kósa Lajos: a közösségépítés legjobb példája a sport

Az önkormányzat szerepe a sport világában címmel tartott előadást Kósa Lajos, Debrecen megye jogú város polgármestere szeptember 21-én, a XIII. MIÉRT Akadémia zárónapján. Kósa Lajos polgármestert Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora és Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke köszöntötte.

Biró Rozália néhány gondolat erejéig méltatva a polgármester tevékenységét kifejtette: „Debrecen megye jogú városa nagy figyelmet szentelt a határon átívelő kapcsolatok építésére, a romániai magyar közösségek fejlesztésére. 1996-tól testvérkapcsolatot ápol Nagyváraddal, és a két városi és megyei önkormányzat azon dolgozik, hogy a kapcsolat megerősítéséhez pályázatok formájában hozzájárulhassanak a civil szervezetek is. Közös munkák eredménye, hogy együtt tudjanak élni és hidakat tudjanak építeni közösségeink”.

Kósa Lajos a résztvevői kéréseket figyelembe véve a közösségépítés és marketing vonalát követve tartotta meg előadását. „A közösségnek szervezett eseményeink összehozzák a lakosokat, és a program közös beszédtémát teremt. A sport ennek a legjobb példája, mert heti rendszerességgel találkoznak az emberek, és a közösségfejlesztés olyan kollektív élményeket ad, mint kudarc és siker, amelyeket fel tudnak dolgozni, meg tudnak élni. Olyan interakciókat alakít ki, amely összefogja az ott élőket és a település számára identitást ad” – fejtette ki, majd hozzátette: „ügyelni kell arra, hogy a versenyzőket és szüleiket ne szolgáljuk ki teljes mértékben, és egyfajta áldozatvállalásra kérjük őket. Már az is elegendő, ha a szülők megszervezik az étkezést, amely beszélgetésre készteti őket és élményeket ad.”

Kósa szerint a sport nagyon jó közösségépítő és talán a legkönnyebb identitásépítő eleme Debrecennek, ezért úgy véli, az önkormányzat számára a sporttevékenységek támogatása nélkülözhetetlen. Ugyanakkor a sport reklámhordozó ereje óriási, de elsősorban világbajnokságok, Európa-bajnokságok és világkupák szervezésével lehet népszerűséget szerezni, nem a reklámok által. „Egy sportoló mindig arra fog emlékezni, hogy melyik városban rendezett versenyen szerezte díját” – zárta előadását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?