Az autók hátsó ülésén is kötelező a biztonsági öv használata

Az autók hátsó ülésein is kötelező a biztonsági övek becsatolása, ellenkező esetben bírságol a rendőrség.

Tóth Zsigmond, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője kedden elmondta: az elmúlt napokban országos szinten megszervezték a „seatbelt – biztonsági öv” nevű akciót, amelynek során Háromszéken 386 személyt bírságoltak meg. Közülük 356 olyan autóvezető volt, aki nem viselte a biztonsági övet, illetve további harminc utast is megbüntettek, mert hátsó ülésen nem „kötötte be magát”.

Tóth Zsigmond lapunk érdeklődésére rámutatott: eddig is érvényben volt az a jogszabály, amely a hátsó üléseken utazókat is biztonsági öv viselésére kötelezte, abban az esetben, ha az autó fel van szerelve ilyen rendszerrel.

A nemrégiben módosított és szeptember 28-án életbe lépő törvénykezés pedig külön kitér a 150 centiméternél alacsonyabb kiskorúakra, akiknek kötelezővé teszi a biztonsági öv viselését, illetve a három évnél kisebb gyerekeknek a gyerekülés használatát. Ugyanakkor a gépkocsivezetőknek kötelessége lesz a biztonsági öv viselésére vonatkozó törvényes szabályozásról felvilágosítani az utasokat.

Az autóvezetők három büntetőpontra és 360-450 lej közötti pénzbírságra számíthatnak abban az esetben, ha nem tartják be az új rendelkezést. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője a nagy számú balesettel érzékeltette a biztonsági övek viselésének hasznosságát. Háromszéken idén 58 súlyos közúti baleset történt, amely során kilencen életüket veszítették, 60-an súlyosan és 17-en könnyebben megasérültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?