A Téglás Gábor Iskolaközpont 10. évfordulóját ünnepelték Déván

„Több száz olyan diák jár ebbe a tanintézménybe, aki megtanult már eligazodni a változó világban. Számukra ma már nincsenek határok a tudásban, kommunikációban, bárhol elhelyezkedhetnek az országban vagy az ország határain kívül. A mi kötelességünk, feladatunk számukra olyan Erdélyt teremteni, ahol otthon érzik maguk, vagy ahová vissza tudnak jönni, mert tudják, hogy van jövő”– jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes Déván, ahol a magyar közösség a Téglás Gábor Iskolaközpont tízedik tanévnyitóját ünnepelte.

A szövetségi elnök a dévai tanévnyitón azt is hangsúlyozta, az RMDSZ helyi és országos vezetői munkájának, a román és a magyar kormány támogatásának köszönhetően tanulhatnak a Hunyad megyei gyermekek anyanyelvükön, óvodás kortól tizenkettedik osztályig.

„Mi, erdélyi magyarok gyakran beleesünk az önsajnálat csapdájába. Elfeledjük azt, hogy nem csak a nagyhatalmak, hanem a kis közösségek is képesek a csodákra. Amikor ilyen megvalósításokról beszélünk, nem sajnálkoznunk és nem könnyeznünk kell. A Téglás Gábor Iskolaközpont a kitartó munka eredménye. Bizonyítja, hogy ha egy közösség pontosan tudja, mi a célja, akkor azt meg is tudja valósítani” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki hozzátette azt is, hogy a fiatalok számára ma már sok olyan dolog természetes, amiért szüleiknek, tanáraiknak meg kellett harcolniuk, amiről álmodni sem mertek.

„Ezek a gyermekek megtanítanak újra felfedeznünk a világot, és arra, hogy élnünk kell azokkal a jogokkal, amelyeket huszonöt évvel ezelőtt kiharcoltunk. Azt viszont nekünk kell elmondanunk a fiataloknak, hogy a közelmúlt nem tűnt el teljesen, hogy nem volt mindig természetes az anyanyelven való tanulás” – tette hozzá a szövetségi elnök, aki megköszönte a gyermekeknek azt, hogy olyan felelősséget is vállaltak, amely a magyar identitás megőrzésében jelentős: lelkesen felkarolták az RMDSZ által létrehozott Fogadj örökbe egy műemléket! című programot, és ezzel új hitet adtak az értékőrzésnek.

 Kocsis Attila Levente iskolaigazgató köszöntőjében elmondta, hogy a befektetett munka kezdett beérni és erre nem kerülhetett volna sor, ha a tíz évvel korábban az RMDSZ nem állt volna az ügy mellé teljes támogatást biztosítva.

Az eseményen részt vett Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, Király András oktatási államtitkár, Borbély Károly energiaügyi államtitkár, Böjte Csaba atya, Hunyad megye közintézményeinek elöljárói, a megyei tanfelügyelősség képviselői, a magyar közösség több vezetője.

Kimaradt?