Készenléti bázis nyílt a székelyföldi Berecken

Bereckben is nyitott központot a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség (ISU). A berecki készenléti bázison egy SMURD rohammentő autó és egy komplex műveletekre alkalmas vadonatúj tűzoltóautó lesz állandó jelleggel, hogy ki tudja szolgálni Bereck, Lemhény és Kézdialmás községekhez tartozó hét települést.

György Alfonz ezredes, a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség parancsnoka a vasárnapi megnyitón rámutatott: a katasztrófavédelmi bázis nem az önkéntes tűzoltók munkáját hivatott felváltani, hanem inkább segíteni azokat.

A berecki készenléti bázis három hivatásos altisztet foglalkoztat, akik szükség esetén hol a SMURD rohammentőbe, hol a tűzoltóautóra pattannak, attól függően, hogy közúti balesethez vagy lángok oltásához riasztják őket. György Alfonz parancsnok szerint szeretnének további kirendeltségeket is működtetni, így a berecki után, Bodzafordulón és Erdővidéken is létrehoznának új bázisokat, így csökkentenék ezekben a térségekben a tűzoltók vagy katasztrófavédelmi szakemberek közbelépési idejét. 

A háromszéki készenléti felügyelőség szakemberei idén augusztusig naponta átlag öt-, összesen 1431 bevetésen vettek részt, ez ezerrel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A tűzoltók idén 23 felnőttet és 1 gyermeket mentettek, és közbelépésüknek köszönhetően 17 millió lejnyi értéktárgyat óvtak meg a károsodástól. A SMURD rohammentők idén augusztusig 1177 bevetésben vettek részt, de 90 tűzesetben is segédkeztek.

A háromszéki önkéntes tűzoltók 160 éves tevékenységének fontosságát emelte ki Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki szerint nem véletlenül került Bereckbe a munkapont, hiszen míg más községek, sőt városok vezetősége azon gondolkodik, miként tudnának garázst biztosítani a járműveknek, addig Dimény Zoltán polgármester és csapata három év alatt felépítette azt. Tamás Sándor szerint az elmúlt 4 évben 24 életet mentő jármű és felszerelés érkezett Kovászna megyébe, több mint 1989 után az első húsz esztendőben.

Kimaradt?