Szeptember a Hegyimentők hónapja

Mozgalmas volt a nyár a Hargita megyei hegyimentők számára: gyerekeket táboroztattak, turista utakat újítottak fel, barlangi mentés bemutatót tartottak, sziklamászó rendezvényeket szerveztek, emellett pedig végezték munkájukat, nagyrészt önkéntesen. A legnagyobb kihívást az egy héten át tartó, a Tusnádfürdőről eltűnt fiúkeresése jelentette.

A búvár csapat és a kutyás egység is részt vett a Tusványosról eltűnt fiú keresésében, az egy hetes akció jelentette a legnagyobb kihívást az idei nyáron a hegyimentőknek.

A nyári szezon alatt egyébként még négy eltűnt személy keresésében vettek részt, mind a négy esetben sikerrel jártak, közölte a maszol.ro-val Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata vezetője. A megyei szolgálat négy csapatból áll: Csík, Gyergyóü, Udvarhely és Maroshévíz rendelkezik egy-egy csapattal, megyei szinten összesen 6 alkalmazottal és csapatonként nagyjából 10-10 önkéntessel. A nemrégiben alakult búvár csapatban haton, a barlangász csapatban tizenketten, a kutyás egységben egy személy és két kutya áll a bajba jutottak rendelkezésére.

Javában zajlik a Hegyimentők hónapja

A Hegyimentők hónapja elnevezésű programsorozat keretében turistaösvény-festési akciót szervezett Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, közösen a maroshévízi Topliţa Călimani hegyimentő egyesülettel és a csíkszeredai Orion cserkészcsapattal. A szeptember első hétvégén zajló rendezvényen önkéntesek is részt vettek, a háromnapos program helyszíneként a Kelemen-havasokat választották. A tevékenységhez szükséges anyagot a hegyimentők biztosították.

A résztvevők, a maroshévízi hegyimentők és a megyei tanács közszolgálata jóvoltából, egy éjszakát a maroshévízi hegyimentőbázison, illetve a Lomás menedékházban töltöttek. Az önkénteseknek annyira tetszett a program, hogy a következő akciókra is bejelentkeztek. Fekete Örs úgy nyilatkozott, az elkövetkezőkben újabb tevékenységeket terveznek, szintén önkéntesek bevonásával, hiszen ez alkalommal is nagy mennyiségű munkát sikerült elvégezni.

Felújított jelzések várják a Kelement kedvelő turistákat
Rendkívül hatékony hétvégén van túl a maroshévízi hegyimentő csapat: a városban két táblát állítottak fel, Mogyorós és Kelemenpatak bejáratainál, húsz irányjelző oszlopot festettek le és állítottak fel, 55 km turistaösvényt mértek fel, takarítottak és festettek ki.
A kék sáv jelzés 2,5 km-en a Jézer-tónál levő hegyi menedéktől a Rekettyés-nyergen át a Rekettyés-csúcsra vezet. A kék kereszt a Lomás menedékháztól a Jézer-tóhoz vezet 10 km-es szakaszon. A kék háromszög is 10 km-es útszakaszt jelöl: Büdös-mező–Lomasica-vízesés–Rekettyés-csúcs. A sárga sáv is a Rekettyés-csúcsra vezet Zabrac mezejéről 8,5 km-en. A piros kereszt Voivodesei száda és a Fenyőcsonk-tető közötti 12,5 km-es szakaszt jelzi. A kék háromszög Mogyorós-száda–Fenyőke sípálya–Mogyorós út 10 km-es útvonalát jelzi.

Nem lankad az energia ősszel sem

Az idei ősz jelentős nyitást hozott a hegyimentők részéről a fiatalok irányába: szeptember 18-21 között barlangász tábort szerveznek a Vargyas szorosban, ahol terepkerékpározással, sziklamászással, szimulációs programokkal teszik izgalmassá a napjaikat. Szintén táborozás lesz a Kelemen havasokban is, ugyanakkor idén a gyermekvédelem ellenőrzése alatt álló, gyermekotthonokban lakó gyerekeket is szívesen vinnék táborozni a hegyimentők.

Mozgalmas volt a hegyimentők nyara

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat segítségét bizonyos hétvégeken egyszerre több helyszínre is igényelték, és nem bajba jutottakat menteni. A közszolgálat vezetője elmondta: a Vargyas –szorosban tartott hagyományos barlangfesztivál alatt az önkéntes és az alkalmazott hegyimentők egész hétvégén szolgálatban voltak, de a székelyudvarhelyi EKE által szervezett teljesítménytúrán is ők vigyáztak a résztvevők biztonságára, csakúgy, mint augusztusban a Gyilkostó Triatlon rendezvényen is. Ugyanakkor Gyergyócsomafalván az ott táborozó cukorbeteg gyerekeknek egész napos foglalkozást tartottak, több helyszínre túrát vezettek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?