Pricopie: nem lehet egyetemre beiratkozni érettségi nélkül

Pontosított Remus Pricopie oktatási miniszter, miután több sajtóorgánum is tévesen értelmezte az újonnan bevezetett egyetemi kollégiumi képzést. A tárcavezető hangsúlyozta: egyetemi tanulmányokhoz továbbra is elengedhetetlen feltétel az érettségi diploma.

Az új típusú képzési szint (învăţământ terţiar nonuniversitar) a középfokú és felsőfokú oktatás között helyezkedik el, nem minősül felsőfokú tanulmánynak. „Ezek voltaképpen posztliceális iskolai képzések, csak egyetemek szervezik az oktatást, és ebből kifolyólag más a nevük: egyetemi kollégiumok”- magyarázta Pricopie és hozzátette, vagy gyenge újságírói fogás vezette tévútra a közvéleményt, vagy szándékos megtévesztés, aminek a román oktatás befeketítése a célja.

Az egyetemi kollégiumot végző diákok szakképesítésről szereznek oklevelet, nem pedig felsőfokú – egyetemi alapképzésről. Ugyanakkor az új oktatási szint nem mosható össze a főiskolai oktatási szinttel, hiszen az, ha nem is egyetemi szintű, mégis egy felsőfokú képzés, amelyhez elengedhetetlen feltétel az érettségi előzetes megszerzése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?