Fegyelmi bizottságokat létesítenének az iskolákban

Közvitára bocsátott az Oktatási Minisztérium egy tervezetet, melynek értelmében a tanulók fegyelmi kihágásait büntetnék, illetve megelőző tevékenységeket vezetnének be az iskolákba – tájékoztatott az Agerpres. A tervezet szerint valamennyi iskolában fegyelmi bizottságot létesítenének, ez a szerv felelne az iskolai környezetben előforduló erőszakos cselekmények megelőzéséért és büntetéséért, valamint bizonyos pénzügyi jogokat és kedvezményeket is szavatolna a diákok számára.

Ezzel párhuzamosan, egy másik bizottság felel az iskolai szegregáció megelőzésére, ennek a feladata lesz az interkulturalitás népszerűsítése és a diszkrimináció visszaszorítása. A bizottságnak 3 vagy 5 tagja lesz: egy vagy két szülő, egy vagy két tanár és egy diák. A fegyelmi bizottság tagjait az iskolaigazgató nevezi meg, a vezetőségi tagokkal történt előzetes egyeztetés után. Ebben mindenképp jelen kell lennie a tanárok képviselőjének, a diákok, valamint a szülők képviselőjének is.

A kihágások függvényében több féle büntetést rónak majd ki a fegyelemmel hadilábon álló diákokra, A kihágás súlyának függvényében ezek a következők: szóbeli feddés, írásbeli figyelmeztetés, az ösztöndíj ideiglenes vagy végleges megvonása, 3-5 napig terjedő távoltartás a tanóráktól, párhuzamos osztályba való fegyelmi áthelyezés, felszólítás illetve végleges eltanácsolás az iskolából.

Azokat a diákokat is eltanácsolhatják az iskolából, akik 20 óránál többet igazolatlanul hiányoztak, vagy ugyanazon tantárgyból több mint 15 százalékban nem voltak jelen a tanórákon. Az eltanácsolt diáknak kötelező módon a következő tanévben ugyanarra a szintre kell beiratkoznia, amelyiken kimaradt. Súlyosabb esetben az eltanácsoló tanintézet megtilthatja, hogy a diák ugyanott folytassa tanulmányait a következő tanév kezdetével. A legsúlyosabb fegyelmi büntetés az, amikor a diákot valamennyi tanintézetből tiltják ki meghatározott ideig.

Azok a szülők, akik nem biztosítják a gyerek beiskolázását a törvényes keretek között, korosztálynak megfelelően, 100 és 1000 lej közötti bírságot kell hogy befizessenek, ennek ellenértékét közmunkával is leróhatják.

A diákok jogairól a tervezetben az áll, hogy mindazok, akik rendszeresen látogatják az iskolát, 75 százalékos kedvezményben részesüljenek kulturális események alkalmával: múzeumi belépti díjak, koncertek, színházi és operaelőadások, mozifilmek valamint egyéb kulturális és sporteseményekre szóló jegy váltásánál. Ugyanakkor a tervezet szerint a diákok banki kölcsönt igényelhetnek tanulmányaik folytatása céljából.

Kimaradt?