A kóbor kutyák illegális irtásának leállítását követelik

A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs kiderítette: hamis indokok alapján kezdték el brutálisan irtani tavaly decemberben a kóbor kutyákat Romániában. Az állatok gyilkolását lehetővé tevő törvény 2013 októberében lépett életbe, miután a négyéves Ionuț Anghel tragikus kutyatámadás áldozata lett.

A baleset után a média kóbor kutyákról beszélt, és Băsescu elnök erre hivatkozva kérte a parlamentet, hogy hozzon törvényt a kóbor kutyák tömeges irtásásáról. Ugyanakkor az ügyészség most nyilvánosságra került dokumentumai szerint a gyermeket egy cég őrkutyái ölték meg.

Nem kóbor kutya végzett tavaly a kisfiúval

„Ijesztő, hogy milyen könnyen lehet az érzelmeivel félrevezetni és manipulálni a társadalmat” - mondta Gabriel Păun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója. „A szerencsétlen kisfiút nem kóbor kutyák ölték meg, mégis kóbor kutyák tízezreit ítélték miattuk halálra, csak hogy fedezzék a kormány tanácstalanságát és képtelenségét a probléma humánus kezelésére”- tette hozzá az állatvédő.

A Négy Mancs megkapta a Legfőbb Ügyészség által a román Legfelsőbb Bíróság számára készített vádiratot, melyet a szerencsétlenül járt kisfiú, Ionuț Anghel halálának ügyében készítettek. A vádiratban - mások mellett - a bukaresti SC TEI REZIDENŢIAL SRL vállalatot és törvényes képviselőjét emberöléssel vádolják.

A vádirat szerint: „az áldozat akadálytalanul jutott be az S.C. TEI REZIDENŢIAL S.R.L. bukaresti ingatlanjának területére, melyet a cég hét kutyája őrzött”. A vádlottak „nem tették meg azokat az intézkedéseket, amelyek a megakadályozhatták volna a tragédiát, nem kerítették be a területet, hogy a kutyák kizárólag a saját birtokon tartózkodjanak, és amit egyébként az agresszív és veszélyes kutyák tartására vonatkozó szabályzás is előír”.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az őrkutyák közül több az állatorvosi hatóságnál a cég nevére volt regisztrálva, így semmiképp sem számíthatnak kóbor kutyának.

Több tízezer kutyát végeztek már ki

Răzvan Băncescu, a hivatalos Bukaresti Állatvédelmi Hatóság vezetője a múlt héten kijelentette, hogy egyedül a fővárosban 16 ezer kóbor kutyát öltek meg és kétszer annyi állatot gyűjtöttek össze a telepeken. Băncescu azt is elismerte, hogy a kutyák felét illegálisan ölték meg: 2014. június 20-án ugyanis a Négy Mancs kezdeményezésére a román fellebbviteli bíróság felfüggesztette az állatok irtását lehetővé tevő törvényt. Az állatvédők a törvény felfüggesztése után annak megsemmisítése iránt is keresetet indítottak a román kormány ellen.

Gabiel Păun szerint Băsescu elnök kérésére a parlament egy hét alatt meghozta a gyilkos törvényt. Răzvan Băncescu a közpénzekből folytatja a kóbor kutyák törvénytelen gyilkolását, az állatbarátokat megveri, a nőkre ugyanúgy ököllel támadt. Oprescu, Bukarest polgármestere pedig támogatja őt. Ponta miniszterelnök viszont hallgat. Valami nagyon rosszul megy ebben az országban - fogalmazott Păun, aki jogi lépéseket helyezett kilátásba, először is Băncescu ellen.

Törvénysértéseket dokumentáltak

2014 júliusában a Négy Mancs sokkoló riportot és videófelvételeket mutatott be arról, hogy a román állami sintértelepek többségén milyen törvénysértések zajlanak. Március és május között az állatvédők a 81 hivatalosan regisztrált telep közül 43-at vizsgáltak meg. Ezek közül egy sem felelt meg a törvényi előírásoknak. 29 alkalommal merítették ki a törvénysértés fogalmát is: túlzsúfolt kennelek, az élő állatok között otthagyott tetemek, a kölykök és az anyaállatok idegen kutyákkal voltak összezárva, a kutyatáp szeméttel, vizelettel és kutyapiszokkal volt összekeveredve. Több helyen véresek voltak a ketrecek, a kutyák pedig betegek és sérültek.

„Értesítettük a felelős állatorvosi hatóságot a bűncselekményekről, de még nem kaptunk választ tőlük” - mondta Păun, hozzátéve: „júniusban és augusztusban újra megvizsgáltuk a telepeket, és a helyzet nem változott. Nem tudunk tovább bízni bennük, így sürgetjük Ponta miniszterelnököt, hogy hallgasson mindazokra, akik elítélik a kóbor kutyák irtását: a romániai lakosság 62%-ára, akik ellenzik a mészárlást, és arra a 173 ezer uniós polgárra, akik levélben kérték őt a vérengzés leállítására”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?