Őrizetbe vették Kolozs megye magyar főtanfelügyelő-helyettesét

Több órás kihallgatás után 24 órára őrizetbe vették hétfő este az ügyészek Kolozs megye magyar nyelvű oktatásért is felelős főtanfelügyelő-helyettesét. Péter Tündét befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítják – közölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A DNA közleménye szerint a főtanfelügyelő-helyettes június elseje és szeptember elseje között összesen 9600 eurót kért és kapott öt személytől. Ezeknek azt ígérte: befolyását felhasználva ráveszi a vizsgáztató bizottságok tagjait, hogy engedjenek át több diákot a nyári és az őszi érettségin.

Az ügyészek azt állítják: bizonyítékaik vannak arra, hogy Péter Tünde szeptember elsején 1000 euró csúszópénzt vett át az egyik állítólagos megvesztegetőjétől. A közlemény konkrétan nem említi, de a román sajtó szerint az irodájában MITĂ (csúszópénz) feliratú bankjegyeket találtak az ügyészek. A pénz előzetes feliratozásának célja Péter Tünde tettenérése volt.

A főtanfelügyelő-helyettes előzetes letartóztatásáról kedden dönt a kolozsvári törvényszék. A Kolozs megyei főtanfelügyelőség hétfő este közölte, hogy Péter Tündét felmentették tisztségéből.

Mint ismert, a főtanfelügyelő-helyettes kolozsvári irodájában az ügyészek hétfőn házkutatást tartottak, majd pénzt és dokumentumokat foglaltak le. Péter Tündét több órán át hallgatták ki utána a DNA székhelyén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?