Újabb magyar feliratokat helyez el a MOST-ACUM Kolozsváron

Levették a hatóságok azt a kétnyelvű bannert, amit a MOST-ACUM – Mozgalom a szabad nyelvhasználatért aktivistái helyeztek el a sétatéri filagóriában. A mozgalom aktivistái hétfő este a maszol.ro-nak elmondták, nem hagyják annyiban, hanem folytatják akcióikat.

Vasárnap hajnalban a kolozsvári sétatéri filagóriában a „Primăria Municipiului Cluj-Napoca” mellé felkerült a „Kolozsvár Polgármesteri Hivatala” felirat is. A  feliratot a MOST-ACUM mozgalom aktivistái helyezték el. A városháza alkalmazottai órákon belül észlelték a cserét, és a banner alsó felének levágásával eltávolították a városháza magyar megnevezését.

"A MOST-ACUM mozgalom szerint a filagóriában házasságot kötő magyar pároknak ugyanolyan körülményeket, feltételeket kell biztosítani, mint a románoknak. Nem beszélhetünk egymás kultúrájának tiszteletéről, ha egymás nyelvét nem tiszteljük. Nem beszélhetünk toleranciáról, ha közben a hatóságok úgy döntenek, a kolozsvári sétatéren a román szó mellett nem férhet meg a magyar is" – olvasható a csoport közleményében.

Megkérdeztük Facebookon a mozgalom névtelenségbe burkolózó aktivistáit, miért ezt a helyszínt választották az újabb akcióhoz. Azt írták, a filagóriánál kifeszített egynyelvű banner bántotta a szemüket, a lecserélése pedig technikailag egyszerűnek tűnt. "Kiváncsiak voltunk, megtűrik-e a városházánál a kétnyelvű változatot egy ilyen ártatlan felirat esetében. Sajnos az derült ki, hogy a multikulti szólamok ellenére a magyar nyelv annyira zavarja őket, hogy az alsó 30 centit – amin a magyar szöveg volt - levágták" – válaszolták.

Megkérdeztük azt is, miért járják a gerillaakciók útját: "Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar nyelv mellőzése sérti a város magyar lakóit. Akcióinkkal egy mindenki számára méltányos nyelvi környezet kialakítására törekszünk. Hivatalos felhatalmazás nélkül ültetjük gyakorlatba mindazt, amiről a város prominens vezetői szoktak szimpatikus beszédeket tartani. Biztos sok román van, akinek ez nem tetszik, de sokan vannak - és bízunk benne, hogy egyre többen lesznek, - akik egyetértenek velünk és támogatnak a tevékenységünkben" – írtál válaszukban.

Megírták azt is, román támogatójuk is van, az akcióikat pedig addig folytatják, amíg elöljáróink tettekkel nem bizonyítják, hogy a nyelvi kirekesztés felszámolásán dolgoznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?