Tiltakoztak a nagyváradi tanácsülésen

Transzparensekkel tiltakoztak a nagyváradi tanács csütörtöki ülésén egyik határozattervezet ellen a váradi Salem Keresztény Központ munkatársai, akik szerint jogtalanul tervezik az ő területük kisajátítását egy majdani út létrehozása céljából.

A tiltakozók úgy vélik, és a Bétel Pünkösdista Gyülekezetnek akarnak ezzel kedvezni a tanácsosok, melynek területén áthalad egy már létező út. Az ügyben már pert is indítottak, és az ülés során is elmondták érveiket, többek között azt, hogy a tervezett út „belefutna” egy kétlépcsőházas tömbházba. Érveikre Ilie Bolojan polgármester azzal válaszolt, hogy a jelenlegi út a pünkösdista iskola udvarán halad át, veszélyezteti tehát a gyermekeket. Hozzátette: a csütörtöki döntés csak előkészítése a majdani kisajátításnak, a részleteket pedig a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése után tisztázhatják.

Ritli László Csongor, az RMDSZ-frakcióvezetője a tervezet halasztását javasolta, ezt az RMDSZ-es tanácstagok mellett a PDL-sek is támogatták, azonban a végső szavazáskor utóbbiak mégis az eredeti tervre mondtak igent, míg az RMDSZ-esek nemmel szavaztak. A 18 voksot igénylő tervezet azonban megbukott, mivel az egykori USL több tanácsosa is hiányzott az ülésről, így a 17 igen nem volt elegendő.

A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón egyébként Ilie Bolojan polgármester a fent említett mellett több napirendi pontot is ismertetett, például egy kéthektáros területet vett volna tulajdonába öt évre az önkormányzat, hogy ott parkot alakítson ki, az öt év után pedig a terület tulajdonosának ugyanannyi fát kellett volna ültetnie a városban, mint amennyit az önkormányzat a zöldövezetben, ha megváltoztatja annak rendeltetését - ez a tervezet is megbukott.

Jóváhagyták ugyanakkor azt a határozatot, melynek értelmében a váradi tulajdonostársulások és házak fűtésóráit informatikai rendszer olvassa majd le, erre a polgármester szerint a pontosabb adatszolgáltatás mellett azért is szükség van, hogy felmérjék, hol vannak még veszteségek a távfűtési rendszerben.

Szintén pozitívan döntöttek a többéves, úgynevezett homlokzat felújítási programról, ennek keretében első körben a történelmi városközpont műemléképületeinek homlokzatát újítanák fel, illetve jóváhagyták a municípiumi, illetve megyei kórház közötti konzorcium kialakítását, mely szerint a két egészségügyi intézmény közösen végzi majd a laborvizsgálatokat, az étkeztetést és egyéb szolgáltatásokat.

Az ülésen egyébként beiktatták tanácsosi tisztségébe Víg Hajnalkát és Ioan Bârsant, az RMDSZ, illetve a PDL új tanácsosait.

Kimaradt?