Évről évre csökken a diáklétszám a kistelepüléseken

Országos szinten jellemző, hogy a kistelepüléseken folyamatosan csökken a diáklétszám, mutatott rá sajtótájékoztatóján Keresztély Irma, Kovászna megyei főtanfelügyelő. Szerint emiatt az önkormányzatok lassan döntéskényszer elé kerülnek, hogy megtartják-, illetve ideiglenesen vagy végleg bezárják ezeket az iskolákat. „Szomorú ez a jelenség, mert a falvakon a templomok mellett az iskola az egyik megtartó erő, és ha ez megszűnik, a falu életében pótolhatatlan hiány keletkezik”, fejtette ki Keresztély Irma.

A főtanfelügyelő példaként említette, hogy az Illyefalvához tartozó Aldobolyban meg kellett szüntetni az elemi iskola román tagozatát. Bár a tanév végén az igazgató azt jelentette, hogy az összevont elemi osztályban öt gyerek tanul, most kiderült, hogy mindössze ketten maradtak. Ezt a két gyereket iskolabusszal fogják beszállítani a közeli Sepsiszentgyörgyre, illetve a tanítónőnek is áthelyezték az állását a megyeszékhelyre.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint Illyefalván a magyar tagozat is veszélyben van, mert a község közel van Sepsiszentgyörgyhöz, ezért a szülők inkább beviszik a gyerekeiket a városi iskolákba. Ez egyébként jellemző az összes, városhoz közel fekvő településre. Illyefalván az óvodát úgy sikerült megmenteni, hogy bevezették a napközis ellátást, így a városban dolgozó szülők is helyben tudták taníttatni gyerekeiket.

Kimaradt?