Székelyföldön lehet jövőben a Vidék Kaland súlypontja – ott nagyon megy

Az idei évben már negyedik alkalommal szervezte meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot. Pályázaton keresztül kiválasztott városi fiatalok tölthettek el egy hetet magyarországi vagy székelyföldi fiatal gazdáknál. Pályázaton kiválasztott városi fiatalok tölthettek el egy hetet idén is falusi gazdaságokban. Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által szervezet Vidék Kaland Program keretében magyarországi vagy székelyföldi helyekre mehettek a jelentkezők. Idén nyáron több mint negyven városi fiatal utazott vidékre a program támogatásával, akik megismerkedhettek egy-egy családi gazdaság mindennapjaival, illetve részt vehettek a gazdaságok körüli a napi teendők elvégzésében.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke a Kossuth Rádiónak elmondta, a negyedik alkalommal megszervezett program két idei újdonsága, hogy a székelyföldi Maros megyébe is mehettek a résztvevők, valamint, hogy az agrárgépészet iránt érdeklődő fiataloknak Vidék Kaland Speciál néven külön programot indítottak. Utóbbi hat résztvevőjét a program gépforgalmazó partnere fogadta egy hétre, kivitte őket a szervízkocsival traktort, kombájnt szerelni, amit nagyon élveztek a fiatalok.

Antal Zoltán Maros megyei főszervező a Kossuth Rádióban azt mondta, nemcsak a kalandoroknak jelentett élményt a közösen eltöltött egy hét, hanem az erdélyi gazdáknak is, jó volt látniuk, hogy van, aki kíváncsi a munkájukra. A Nyárád folyó mentén termelő gazdák főleg zöldségekkel foglalkoznak, de egy juhászat és egy szarvasmarha-tenyésztő hely is bekapcsolódott a programba. Utóbbinál sajtkészítő manufaktúra is működik.

Szakács Roland tiszadobi termelő elmondta, az ő családi gazdaságukban iparialma-szedésben vehetett részt az általuk fogadott kalandor. A gyümölcskertészetben a földről kellett összegyűjteni a hullóalmát, valamint a fáról is lehetett szedni, a fiatallal a család és a többi, teljesen más társadalmi közegből származó dolgozó is elégedett volt. A kenyerét egyébként Budapesten közalkalmazottként kereső kalandor is jól érezte magát, akit alacsony képzettségű, de a mezőgazdaságban nagyon értékes munkaerőnek számító alkalmi kollégái első perctől befogadtak – tette hozzá.

A programban résztvevő városi fiatalok közül Szabó Gergely tőzsdei kereskedő nyilatkozott a Kossuth Rádió műsorában, aki Erdélyben állattartó gazdaságban dolgozott, kecskéket, birkákat kellett ellátnia. Ő szintén arról számolt be, hogy nagyon nagy élményt jelentettek számára az ott eltöltött napok. Egyik fő feladata a kecskefejés volt, amit napjában kétszer csinált. Igaz, úgy érzi, az elején még nem volt túl nagy segítség az ottaniak számára. Egy hét után odáig jutott el, hogy két óra alatt egy liter tejet le tudott fejni, míg a helyi dolgozók teljesítménye tizenkét liter.

Mikula Lajos hozzátette a program erdélyi része „nagyon megy”, sokat foglalkozik vele a helyi média, szép sikerek, eredmények vannak, ezért a vidéki kalandok súlypontja jövőre várhatóan Székelyföldön lesz. Az ügyvezető azt is hangsúlyozta, egyik törekvésük, hogy a mezőgazdaságot, mint szakmát bemutassák a pályaválasztás előtt állóknak, amit szintén jól szolgálhat a vidék programban való részvétel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?