Újabb eszközzel bővül a Hargita megyei készenléti egység

Mintegy két perccel csökken a mobil bevetési egységek átlag válaszideje Hargita megyei vidéki övezetben. A sürgősségi beavatkozások javítása nehezen megközelíthető területeken elnevezésű projektet a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón ismertették szerdán.

A 2007–2013-as Regionális Operatív Programból finanszírozott, Hargita Megye Tanácsa és az Erdély Központja Közösségi Fejlesztési Egyesület által lebonyolítandó pályázat célja a sürgősségi beavatkozások javítása a terep nehézsége vagy a szélsőséges időjárási körülmények miatt nehezen megközelíthető területeken (meredek hegyoldalakon, havazások vagy esőzések miatt elszigetelt övezetekben).

A Központi Fejlesztési Régió megyéiben – Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Fehér és Szeben – működő sürgősségi helyzetek felügyelőségeit felszerelik egy-egy komplex különleges járművel, amely a következőkből áll: megnövelt átkelési kapacitású, lánctalpas/kerekes, UTV típusú jármű (kétéltű terepjáró), speciális felszerelésekkel ellátott, vontató szerepet betöltő különleges jármű és a kétéltű terepjárót szállító platós utánfutó. Emellett összesen 37 szakembert készítenek fel a speciális járművek használatára.

A sajtótájékoztatón részt vett Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Stelian Cimpoeșu, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének parancsnokhelyettese, Zsombori László, a megyei tanács beruházási vezérigazgatója és Péli Levente beruházási vezérigazgató-helyettes. Az alelnök fontosnak nevezte a megyei tanács és a sürgősségi felügyelet által lebonyolítandó, immár harmadik ilyen jellegű projektet, amely által csökken a válaszidő vészhelyzetek esetén, és ezekre az eszközökre a Hargita megyei hegyvidéken különösen szükség van. Péli Levente részletesen bemutatta a projektet. A fent említett jármű beszerzésén kívül összesen 37 szakembert készítenek fel a speciális járművek használatára.

A projekt célja a Központi Fejlesztési Régióban élők biztonságának növelése és a válaszképesség javítása sürgősségi esetekben a beavatkozási idő csökkentésével, valamint szakképzett elsősegélynyújtás és sürgősségi beavatkozás a központi régió nehezen megközelíthető területein.

Stelian Cimpoeșu parancsnokhelyettes elmondta, hogy az uniós pályázatok révén beszerzett modern eszközökkel hatékonyabban, rövidebb idő alatt tudnak beavatkozni vészhelyzetek esetén, és továbbra is együttműködnek Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatával, amelynek több hasonló, nehéz terepre alkalmas készenléti járműve van.

A projekt értéke közel 2,7 millió lej amiből 2,4 millió lej vissza nem térítendő támogatás. A kivitelezés határideje 2015. október 24.

A projekt kedvezményezettje az Erdély Központja Közösségi Fejlesztési Egyesület, amelynek tagjai a Központi Fejlesztési Régió megyéi. A Regionális Operatív Programot országosan a Régiófejlesztési és Közigazgatási Minisztérium kezeli irányító hatóságként, régiószinten pedig a Központi Fejlesztési Ügynökség közreműködő hatóságként követi a projekt kivitelezését.

Kimaradt?