Rengeteg a vadkár Hargita megyében

Meghaladta a százat az idén hivatalosan feljegyzett vadkárok száma Hargita megyében - számolt be a Székelyhon.  A medvék által elpusztított haszonállatok jelentik a leggyakoribb károkat, ám az utóbbi időben megsokasodtak a terménykárokkal kapcsolatos feljegyzések.

Továbbra is a megyében élő medvék okozzák a legtöbb és legnagyobb értékű kárt, ezek többsége egyébként a tavasztól őszig tartó időszakban történik, a csúcsidőszak pedig ősszel van, a gabonafélék és a gyümölcsök érésekor. Az idei szezonban a medvék után a vaddisznók garázdálkodtak legtöbbször, de vannak farkasok és őzek által okozott káresetek is.

Az idei vadkárok értékéről még nem készült összesítés az ügynökségnél, de ezek összértéke százezres nagyságrendű. A kárfelmérési normák szerint egy tehén értéke 2–3 ezer lej körül mozog, de a legnagyobb értékű károk vélhetően azokban az esetekben történtek, amikor juhokat ölt a medve, mivel ilyenkor több állatot is elpusztít.

A gyümölcsök közül főként a szilvára jár rá a nagyvad, így leginkább Udvarhelyszéken jegyzik fel az ilyen jellegű károkat, és ezek esetében nem is a kárba veszett gyümölcs jelenti a legnagyobb veszteséget, hanem az, hogy a medvék összetörik a fákat, miközben megpróbálnak hozzáférni a terméshez.

A szigorúan védett vadak – mint amilyen a medve is – által okozott károkat a környezetvédelmi minisztérium téríti, ám a kártérítési folyamat lelassult, a gazdáknak még a múlt évi kárukat sem térítette meg a szaktárca. Ezért, valamint a szigorú határidők miatt vannak olyan károsult gazdák, akik nem is igényelnek kártérítést.

Kimaradt?