Kinek és mire jó a fizetetlen egészségügyi szabadnap?

Egy nemrég életbe léptetett törvény szerint a szülők vagy törvényes gyámok évi egy fizetetlen szabadnapra jogosultak annak érdekében, hogy gyermeküket elkísérjék az éves egészségügyi állapotfelmérésre. Megpróbáltuk kideríteni, kinek és mire jó ez a rendelkezés.

Az orvosi kivizsgálással kapcsolatos szándékukat a szülőknek tizenöt nappal a kívánt dátum előtt kell jelezniük írásban a munkáltató felé, a fizetés nélküli szabadnap jóváhagyása a köz- és a magánszférában tevékenykedő munkaadók számára egyaránt kötelező. Ugyanakkor a kérvényhez saját felelősségre írt nyilatkozatot is csatolni kell, amelyben a szabadnapot igénylő személy szavát adja, hogy a gyerek másik szülője ugyanezzel az indokkal nem kért szabadnapot.

Az egészségügyi állapotfelmérő vizsgálat után a családorvostól kapott igazolás másolatával kell bizonyítani, hogy valóban egészségügyi céllal hiányzott az alkalmazott. Egy- vagy kétgyerekes szülő esetében egy szabadnap, három- vagy többgyerekes szülő esetében két egészségügyi szabadnap jár egy évben.

Nem kötelező kivenni az egészségügyi szabadnapot

Kerekes Károly jogász, parlamenti képviselő a maszol.ro érdeklődésére megerősítette: egy évben egy nap fizetetlen szabadnaphoz van joga családonként egy szülőnek vagy gyámnak, hogy egészségügyi kivizsgálásra vigye kiskorú gyerekét, ezt az idei, 91-es számú törvény szavatolja. "Ez nem kötelező, hanem egy olyan lehetőség, amivel bárki élhet, ha szüksége van rá" – hangsúlyozta a jogász-politikus.

A társadalombiztosítás erre az egy napra nem szűnik meg, ahogy a munkaviszony, az alkalmazotti minőség sem sérül – tette hozzá. Kerekes rámutatott: akkor van nagy szerepe a rendelkezésnek, ha a szülők már elhasználták a munkaszerződés által biztosított fizetett szabadságukat, vagy ha a munkavégzés olyan természetű, hogy előre kell tervezni a szabadnapokkal. A törvény ugyanis kitér arra, hogy ha egy vállalaton belül az alkalmazottak több mint 5 százaléka kér egészségügyi napot egy időben, akkor a munkáltató váltásban szervezheti meg a szabadnapok kiadását annak érdekében, hogy a hiányzások a munkavégzést ne befolyásolják.

Ez nem betegszabadság

A betegszabadság, ha gyerekről van szó, egy olyan cégnél, ahol 30-40 személy dolgozik, nem jelent gondot, az alkalmazottakat általában könnyen elengedik a munkahelyről. Ha egy napról van szó, mert orvoshoz kell vinni a gyereket, elég ha betelefonál az anyuka, a munkáltató elnéző ilyenkor. Egy ennél is kisebb cégnél még egyszerűbb a dolog, az emberek általában ismerik egymást, tudják, hogy mikor kinek van problémája és ha a gyerek egészségéről van szó, akkor természetes, hogy szó nélkül beleegyeznek, hogy a szülő, az édesanya orvoshoz vigye gyerekét.

„Kis cég vagyunk, kevés alkalmazottal, és ha egy gyerek egészségéről van szó, akkor arra odafigyelünk, az mindennél fontosabb” – mondta lapunknak Besenyei Sarolta. A marosvásárhelyi vállalkozó úgy véli, a nagy, ezer-kétezer alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál lehet szükség a törvény általi szabályozásra.

„Orvoshoz kellett vinnem a gyerekemet, mert nagyon köhögött, ezért elkéreztem a munkahelyemről. Nem kellett szabadnapot, vagy fizetetlen szabadságot kérnem, egyszerűen szóltam, amire azt mondták, hogy természetesen, menjek és intézzem” – magyarázza Simon Izabella varrónő, aki nem is hallott arról, hogy törvényt hoztak arra, hogy gyerekét elvihesse egészségügyi kivizsgálásra és azt két héttel korábban kérvényeznie kellene a cég vezetőségénél. „A betegszabadságot nem kérhetem tizenöt nappal előtte, hisz nem tudhatom, hogy a gyerekem mikor betegszik meg. Én szeretném, ha soha nem volna rá szükségem. De ha mégis van, akkor aznap, esetleg egy nappal korábban tudok csak elkérezni” – mondta a maszol.ro-nak a marosvásárhelyi alkalmazott. 

De mi lesz az iskolaorvosokkal?

Az a szülő, akinek hét évesnél kisebb gyereke van, betegszabadságra jogosult, ha gyereke beteg. Viszont ha fogyatékkal élő gyerekről van szó, akkor 18 éves koráig jár a betegszabadság – tudtuk meg Szabó Zoltán háziorvostól.

Vélhetően a 91-es törvénybe foglalt egészségügyi szabadnap az új egészségügyi törvény által előírt, alapcsomaghoz tartozó, kötelező éves állapotfelméréshez biztosít jogi keretet – állítják a megkérdezettek. Eddig az iskolaorvos végezte a megszokott éves szűrővizsgálatot a gyerekek esetében, ám az új törvény világosan kimondja: a családorvos kötelessége elvégezni ezt. Tehát valószínűsíthető, hogy a kötelező fizetetlen egészségügyi nap az iskolaorvost "menti fel" a feladat alól, ugyanakkor a szülőnek keretet biztosít arra, hogy igazoltan hiányozzon a munkahelyéről, anélkül, hogy a munkáltatót károsítaná. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?