A törvényszegő kismamák is amnesztiában részesülnek

A nyugdíjasok után a gyermeknevelési támogatásban részesülő kismamáktól sem követeli vissza az állam a jogtalanul felvett járandóságokat – közölte pénteken a munkaügyi miniszter.

Rovana Plumb azért hirdetne pénzügyi amnesztiát számura, mert a hatóságok kiderítették: 12460 kismamának törvényszegő módon a gyes mellett más jövedelme is volt a gyermeknevelési szabadsága alatt. Így országos szinten összesen 15 millió lej gyest kellene a törvény szerint visszafizetniük az államnak.

A miniszter elmondta, módosulni fog a gyes szabályozása: ezentúl az állami támogatás mellett a kismamáknak joguk lesz évi 1500 lej jövedelemre, amíg gyermeküket nevelik. A vonatkozó sürgősségi rendeletet augusztus 20-án fogadja el a kormány.

Plumb ugyanakkor pontosított: a miniszterelnök által csütörtökön emlegetett amnesztia nem vonatkozik majd azokra a nyugdíjasokhoz, akik csalás útján jutottak jogtalanul járandósághoz. Csupán azoknak nem kell visszafizetniük az államnak okozott kárt, akik „a törvény félreértelmezése miatt” vettek fel illetéktelenül pénzt.

Mint ismert, Victor Ponta miniszterelnök csütörtök este kijelentette: aggasztja, hogy sorra öngyilkosságot követnek el a csalással illetéktelenül járandósághoz jutó nyugdíjasok, mert eljárás indult ellenük, ezért amnesztiát hirdetne számukra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?