Több mint 8100 középiskolát végzett diák lesz a BBTE hallgatója

A 2014–2015-ös egyetemi tanévben több mint 8100 középiskolát végzett diák lesz a BBTE hallgatója. Közülük 4200-an tandíjmentes helyre jutottak be, több mint 3900-an pedig tandíjas helyen tanulhatnak ősztől – olvasható az intézmény közleményében. A meghirdetett helyek visszaigazolási hányada 67%-os volt.

Betelt a Testnevelés és Sport Karon, valamint a Jogtudományi Karon meghirdetett valamennyi tandíjmentes hely, továbbá a következő szakokon sem maradt üres tandíjmentes hely: informatika, informatikai-matematika, orvosi fizika, vegyészmérnöki, biológia, angol nyelv és irodalom, francia nyelv és irodalom, spanyol nyelv és irodalom, norvég nyelv és irodalom, finn nyelv és irodalom, koreai nyelv és irodalom, japán nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, biztonsági tanulmányok, gazdasági informatika, pszichológia, óvodapedagógus- és tanítóképző, kommunikáció és közkapcsolatok, reklám. Az előző évekhez képest, a felvételire meghirdetett helyek elfoglalásánál az egzakt tudományok iránti fokozottabb érdeklődés tapasztalható.

Maradtak helyek az őszi felvételire is

A nyári felvételi lezárulását követően több mint 600 tandíjmentes hely maradt betöltetlen, ez 100 hellyel kevesebb, mint a 2013–2014-es tanévben. A roma nemzetiségű jelentkezők számára meghirdetett 60 tandíjmentes helyből mindössze 19-et foglaltak el. Ugyanakkor a Moldovai Köztársaságból érkező jelentkezők számára is maradt még 17 tandíjmentes hely. A betöltetlen helyekre őszi felvételi vizsgát szervez az egyetem, amelyre 2014. szeptember 5. és szeptember 15. között kerül sor.

A BBTE által meghirdetett magiszteri képzési programokra több mint 3400 hallgató nyert felvételt, ebből 2810-en tandíjmentes helyen végezhetik tanulmányaikat az új tanévtől. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán, Bölcsészettudományi Karán és részben a Színház és Televízió Karon csak 2014 szeptemberében szerveznek felvételit magiszteri képzésre.

A 2014. júliusi felvételi vizsgaidőszakban elfoglalt helyekről a BBTE honlapján lehet tájékozódni, de a beiratkozások előtt az egyes karok is közzéteszik saját honlapjukon a 2014. szeptemberi felvételire meghirdetendő szakokat és betöltetlen helyek számát.

Kimaradt?