Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek Dél-Romániában

Vörös jelzésű, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Gorj és Vâlcea megyei folyókra a hidrológusok, a riadó kedd este 23 óráig van érvényben. A korábbi, narancssárga jelzésű figyelmeztetést is meghosszabbították, szerda délutánig.

Kedden kora délután a Gorj megyei Novaci faluban az árhullám elérte a három métert, egyes hírforrások szerint már az öt métert is meghaladta. A víz miatt több tucat embert kellett kimenekíteni. A DN7A jelzésű országúton Voineasa üdülőtelep irányába kedden délben leállt a közúti forgalom, mivel a lezúduló víz köveket, iszapot és törmeléket hordott az útra.

A két megyébe három helikoptert küldött ki a délután folyamán a belügyminisztérium, hogy az áradások által elszigetelt személyeket kimentsék Novaci, Vaideeni és Brezoi településekről. A környéken napok óta folyamatosan szakad az eső. 

A legmagasabb szintű árvízkészültség a Gilort, Lotru, Olteţ és Cserna folyókra érvényes. Ezek a folyók, valamint mellékfolyóik a hirtelen lezúduló eső következtében bármikor kiléphetnek medrükből.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?