Tizenhat folyó medencéjében van árvízriadó

Tizenhat folyó medencéjére terjesztették ki az árvízriadót - írja az erdelyfm. Az Országos Hidrológiai Intézet figyelmeztetése hétfő délután 15 órától kedd délután 16 óráig érvényes az ország dél-nyugati és déli régióiban található folyókra.

A sárga jelzésű árvízriadó többek között a Fehér Körös felső szakaszát, a Maros mellékfolyóit Hunyad megyében, illetve a Bega, a Nera, a Moravita és a Temes folyók egyes szakaszait érinti.

A riadó az Olt folyó Szeben, Brassó és Kovászna megyei szakaszára is vonatkozik, és további 9 déli folyó vízgyűjtő medencéjére. A meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn heves esőzés várható az ország több részén, a csapadék mennyisége helyenként a 70-80 litert is meghaladhatja négyzetméterenként.

Az esőriadó és az árvízveszélyre vonatkozó előrejelzések miatt hétfő este 18 órától ülésezik az országos válságtörzs. Az esőzések már az elmúlt héten is áradásokat okoztak. Farkaslakán és a községhez tartozó Székelyszentléleken például 250 gazdaságot érintett az áradás, több utat és hidat is tönkretett, és ezzel mintegy 1 millió eurós kárt okozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?