Veszteséget okoz a kórházaknak az egynapos beutalás

A sepsiszentgyörgyi kórháznak idén várhatóan 500 ezer lejes veszteséget okoz az újonnan bevezetett egynapos kórházi ellátási rendszer, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere úgy véli, nem tudják majd teljesíteni az egészségbiztosítóval kötött keretszerződésbe foglaltakat.

Magyarázata szerint a kórház keretszerződése szerint 1506 kórházi beutalást térít meg az egészségbiztosító, ami 200-al kevesebb, mint tavaly, illetve 800 úgynevezett egynapos kórházi ellátást finanszíroznak. András Nagy Róbert szerint ezt a napos beutalást nem tudják teljesíteni, mivel a sepsiszentgyörgyi kórház nem rendelkezik sem elegendő személyzettel, sem felszereléssel, amellyel el tudnák látni ezt a szolgáltatást.

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi kórház költségvetése ugyan nem csökkent tavalyhoz képest, de újdonságot jelent a napos beutalás. „Nem voltunk felkészülve erre a változásra, a törvény július 1-től azonnal életbe lépett. Sehol nem vezettek be ilyen jellegű reformot az év közepén, ez olyan mintha a bíró játék közben változtatná a szabályokat”, mondta András Nagy Róbert.

Hozzátette: havonta 200 olyan beteget kell ellátni, aki nem lesz bennfekvő, viszont ugyanaz a személyzet kell kezelje, mint a többi beteget. Emiatt arra számítunk, hogy ez a módszer a kórház számára legalább két-három hónapos veszteséget, mert a meglévő személyzettel és felszereléssel nem tudják ellátni a keretszerződésbe foglalt bennfekvő és egynapra beutalt beteg létszámot.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója, Antal Álmos szerint nem korrekt, hogy a kórházak az ellátott betegek száma alapján kapjanak finanszírozást, hiszen a tűzoltók se az alapján kapnak pénzt, hogy hány tűzesetet oldottak meg egy hónap alatt. Az orvosigazgató szerint az egynapos beutalás nem érinti hátrányosan a betegeket, viszont együttműködésre van szükség, a tekintetben, hogy az orvos által felírt gyógykezelést nagyon szigorúan be kell majd tartsák otthon is.

Kimaradt?