Hatalmas károkat okozott a székelyföldi árvíz

Mintegy egymillió eurós kárt okozott a hét végén a Farkaslakára és a községhez tartozó Székelyszentlélekre lezúduló ár – tájékoztatta hétfőn a maszol.ro-t a polgármester. „Az a legfontosabb, hogy ezúttal nem követelt emberéletet a víz, és az állatokat is sikerült kimenteni” – jelentette ki Kovács Lehel.

Az elöljáró elmondta, az áradás összesen 250 gazdaságot érintett, 16 km utat tett tönkre, elmosott két nagyobb és kilenc kisebb hidat. Ezek helyreállítására volna szükség legalább egymillió euróra, ezen felül másfél-kétmillió lejbe kerülne a patakmeder helyreállítása.

A polgármester megerősítette, a hétvégi volt a 2005 utáni legnagyobb árvíz Farkaslakán. Kilenc évvel ezelőtt emberek is haltak meg, amikor egy felhőszakadás miatt megáradt a Nyikó-patak és a hozzá kapcsolódó patakok is kiöntöttek.

Arra a kérdésünkre, hogyan lehet ezt a jövőben megelőzni, Kovács Lehel elmondta: a Maros megyei vízügyi igazgatóság már jó ideje tervezi egy víztározó felépítését a környékre. A mintegy húszmillió eurós beruházás tervét a hétvégi áradások után az országos katasztrófavédelmi bizottság is megvizsgálta. „Nincs más hátra, meg kell várnunk, hogyan döntenek erről a nagyok” – mondta a polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?