Kitoloncoltak Romániából egy Kolozsváron élő furcsa amerikait

Kiutasítottak Romániából egy amerikai állampolgárt, aki Ștefan cel Mare román uralkodó nagy rajongójának tartja magát. A "Sam Cel Român" (Sam, a román)-ként ismert férfi hét éve éve illegálisan élt Kolozsváron, és hosszas jogi herce-hurca után toloncolták ki – írja a stiridecluj.ro.

„Végérvényesen kiutasítottak Romániából. Ez váratlan volt, értetlenül állok a döntés előtt. Ám ettől még szeretem Romániát, és szívesen idézem fel az országban töltött szép éveket. A hatóságok nem látnak szívesen, de lelkem mélyén román maradok életem végéig” – panaszolta Facebook-oldalán az amerikai.

A kolozsvári bevándorlási hivatal főfelügyelője a Gândulnak megerősítette: a 41 éves férfinek júliusi 21-én csendőri kísérettel el kellett hagynia az országot. Ennek oka, hogy hét évvel ezelőtt törvényesen érkezett ugyan Romániába, de "elfelejtett" hazamenni, és nem is kérvényezte 90 napos tartózkodási engedélyének meghosszabbítását. Marius Luduşan hozzátette: erőszakos kitoloncolására azért volt szükség, mert a férfi a kiutasításáról szóló jogerős bírósági ítélet ellenére sem akarta elhagyni az országot.

Az amerikai egyébként valóban beleszeretett Romániába. Erdélyies akcentussal, de kimondottan jól beszélt románul és még egy turisztikai kalauzt is írt az országról. 

 

 

Kimaradt?