Hogyan segítsen gyerekének felkészülni az egyetemre?

Ha gyereke egyetemre, főiskolába megy, az is az otthon elhagyásának egy formája, vagy inkább kis lépés a teljes elköltözés felé, hiszen a legtöbb szünet alatt otthon lesznek, és szinte minden olyan lesz, mint az egyetem előtt. Ennek ellenére nem szégyen a segítség, az alábbiakban kiderül, hogy miért.

Sokkal többet tehet annál, mint hogy elviszi gyermekét és tárgyait a kollégiumba. A pénz biztosan fontos kérdés lesz. Akár részmunkaidőben dolgozik, akár ösztöndíjból vagy hitelből él gyermeke, akár Ön segíti a megélhetését, meg fogja tanulni, hogyan spórolhat és oszthatja be a pénzét. Mielőtt egyetemre menne, üljön le gyermekével és beszélgessen el vele a pénz beosztásáról és a sprólásról. Mutassa meg neki,  hogyan jöhet ki a pénzből anélkül, hogy minden nap porlevest enne.

Annak ellenére, hogy a fiatalok várják az egyetemi éveket, sok esetben kétségekkel vágnak neki ennek az útnak. Elég jól fognak teljesíteni a vizsgákon? Be fognak tudni illeszkedni? Mit csinálnak majd, ha rájönnek, nem is nekik való az egész? Segítse gyerekét és bátorítsa, illetve növelje az önbizalmát. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de akkor is tegye meg. Gyereke még mindig nem felnőtt és sok támogatásra van szüksége.

Gyakran a fiatalok úgy felvételiznek eg adott szakra, hogy még ők maguk sem tudják teljesen, mi mindent fognak majd tanulni. Egy idő után lehet, hogy kétségeik lesznek a kurzussal kapcsolatban és akár még szakot is szeretnének váltani. Ha ez a helyzet, akkor emlékeztesse gyermekét arra, hogy nincs egyedül és már rengeteg ember ment keresztül ugyanezen a szituáción. Támogassa mindvégig gyermekét, még akkor is, ha élt-halt azért az ötletért, hogy gyermeke például jogot tanuljon! Ha belekezdett, de mégis úgy döntött, hogy inkább történelem szakos szeretne lenni, beszélje meg vele és támogassa gyermekét, hiszen végülis az egész az ő életéről szól.

Kimaradt?