Augusztus végéig gyűjtik az elektromos és elektronikus hulladékot

A Köztisztviselők Országos Ügynöksége (ANFP) felhívja a helyi hatóságok figyelmét, hogy az Újrahasznosítási Őrjárat támogatójaként vállaljanak részt a gyerekek és tanárok által közösen népszerűsített, elektromos és elektronikus hulladékok felelősségteljes gyűjtésére vonatkozó tevékenységben.

Bármely polgármesteri hivatal, prefektusi intézmény és megyei tanács felajánlhatja támogatását a gyermekeknek és tanáraiknak az országos díj elnyerése érdekében, egyszerű és költségmentes módon: az Újrahasznosítási Őrjárat javára vonják ki a használatból az elektromos hulladékokat. Országos elismerésben részesülnek azok a megyék, amelyekben augusztus 31-ig sikerül összegyűjteni 50 g/fő mennyiségű elektromos hulladékot.

A közintézmények mellett civilek is lehetnek az Újrahasznosítási Őrjárat támogatói. Csupán annyi a teendőjük, hogy szabaduljanak meg elektromos és elektronikus hulladékuktól, a már használhatatlan állapotú elemeiktől, akkumulátoraiktól, neon- és hagyományos égőiktől, a következő zöld számot tárcsázva: 0800 444 800, vagy adják le ezeket a saját megyéjükben/városukban található gyűjtőpontok egyikéhez. Az Újrahasznosítási Őrjárattal és a gyűjtőpontokkal kapcsolatos további információk megtalálhatók a RoRec egyesület honlapján.

Közintézmények a környezetvédelemért és a közösségért

„Manapság, amikor környezetünk természetes egyensúlyának megőrzése egyre fontosabb, mindenfajta ilyen és ehhez hasonló társadalmi és közösségi gesztus számít” – nyilatkozta Birtalan József az ANFP elnöke a projekttel kapcsolatban, majd hozzátette: „hiszem azt, hogy egész társadalmunk nagy befolyással lehet környezetünk megóvására és ezen belül életminőségünk javítására is. Elismerendő minden, a társadalmi felelősség fontosságára irányuló tevékenység, ezért az ANFP, a RoRec Egyesület kezdeményezéséhez társulva támogatja az Újrahasznosítási Őrjárat elnevezésű környezetvédelmi nevelési programot, egyszersmind öko-barát hozzáállásra, magatartásra biztatva az ország minden intézményét és hatóságát. Meggyőződésem, hogy ezen lépésünk ugyancsak a közös erőfeszítéseinkhez járul hozzá, melynek célja az ország közintézményeinek látható fejlődése”- összegezte.

Andreea Idriceanu, a RoRec egyesület kommunikációs menedzsere szerint a helyi közintézmények létfontosságú szerepet töltenek be megyéik versenyképessége és identitása terén. „Minden fiatal, minden tanár és az ország összes lakosa büszke akar lenni arra, hogy egy olyan megye, egy olyan közösség része, amely jó hírnévnek örvend” – fogalmazott és hangsúlyozta, a hatóságoknak lényeges szerepük van a hírnév kiépítésében, főként abban az esetben, mikor a törvény betartásáról és a közösség felé irányuló felelősségről van szó. „Az ANFP támogatása bebizonyítja, hogy az ilyenfajta felelősség felvállalása a köztisztviselők magatartási kódexének szerves része.” - tette hozzá Idriceanu.

Kimaradt?