Emelni készülnek tarifáikat az autósiskolák

Mostanáig sem volt könnyű megbirkózniuk a bürokráciával, július elsejétől azonban tovább bonyolította a kormány az autósiskolák dolgát. Egy oktató a maszol.ro-nak elmondta: emelni készülnek a tarifáikat, mert többletmunkát jelent, hogy ezentúl online jelentést kell tenniük a napi tevékenységükről.

Július elsejétől a sofőriskoláknak napi rendszerességgel kell online jelentést tenniük a napi tevékenységükről egy új rendelet értelmében, amely a korrupció visszaszorítását, valamint a balesetek számának csökkentését segítené elő. A jogosítványt ugyanis gyakran könnyebben is meg lehet szerezni, a feketézők gyorsabb és olcsóbb képzéseket ajánlanak.

A maszol.ro által megkeresett Schuller Robert kolozsvári oktató elmagyarázta, hogy az új intézkedések miatt megnő a papírmunka: míg korábban naponta jegyezték a tevékenységüket, most le is kell adniuk ezeket, ami egy nagyobb cégnél teljes embert igényelhet. Elmondta azt is, a rendszer egyelőre nem működik akadálymentesen, előfordult már, hogy nem tudtak csatlakozni rá az interneten.

„A feketézés állítólag elsősorban Bukarestben megy nagyban, kevés kolozsvári esetet tudok. Hiába végez valaki tíz órás vezetési gyakorlat után, még nem szerzett elég tapasztalatot, és egy nagyforgalmú városban, mint amilyen Kolozsvár is, nem is ajánlott harminc óránál kevesebbet gyakorolni” – fogalmazott az oktató.

Vélhetően drágulnak is a szolgáltatások, az átlagos 1200-ról 1500 lejre akár, de nem csak az elsejei változások miatt, hanem a benzinárak emelkedésének következtében is. Schuller tapasztalatai szerint egy nagyobb drágulás néhány hónapig érezhetően elveszi az emberek kedvét a sofőrvizsgától, de mivel a gépkocsivezetői jogosítvány napjainkban fontos, ezért idővel kiegyenlítődik a kereslet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?