Etnikai arányosságból Antal Árpád – Dan Voiculescu: 1-0

„Antal Árpád – Dan Voiculescu: 1-0", mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki arról számolt be, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ejtette az ellene hozott vádat, és megállapította, hogy a városházán nem diszkriminálják a román alkalmazottakat.

Antal Árpádot Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke korábban azért jelentette fel a Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert szerinte a városháza 119 alkalmazottja között csak magyarok vannak. Voiculescu panaszában ugyanakkor arra mutatott rá, hogy Románia területén minden közintézményben az alkalmazottak aránya az etnikai arányt kell tükrözze, így a sepsiszentgyörgyi városházán legalább 24 százalékban román személyek kellene dolgozzanak.Untitled-1

A hatóság szakemberei helyszíni vizsgálat során megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban nem történt etnikai diszkrimináció. "A felmentésről szóló ítéletnél is fontosabb, az amit a Diszkriminációellenes Tanács megfogalmazott: a közintézményeknek biztosítaniuk kell a kétnyelvűséget" - fogalmazott Antal Árpád. Hozzátette: ezt az elvet minden önkormányzatban és állami költségvetésből működő intézményben alkalmazni kellene.

Sepsiszentgyörgy polgármestere bejelentette: a decemberi parlamenti választások után felkéri az RMDSZ képviselőket, hogy dolgozzanak ki és terjesszenek a parlament elé egy olyan jogszabályt, amely arra kötelezi a közintézményeket, hogy tartsák be az etnikai arányosság elvét. „Furcsa módon éppen Dan Voiculescu feljelentése és indoklása támasztja alá az erdélyi magyar közösség által évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott igényt, hogy az állami intézményekbe, például a rendőrségen és csendőrségen tartsák be az etnikai arányosság elvét" - mutatott rá Antal Árpád, aki kíváncsi arra, hogyan viszonyul Voiculescu partnere, a Szociál-Liberális Szövetség ehhez a kezdeményezéshez, és találnak-e olyan állami intézményt, amelyben ez az elv a kisebbség javára érvényesül.

Kimaradt?