Az állam tízszer többet költ abortuszra, mint megelőzésre

Évente tízszer többet költenek az államkasszából művi terhességmegszakításra, mint a fogamzásgátlásra – derül ki egy friss kimutatásból. Romániában egy év alatt mintegy 130 ezer nő végeztet terhességmegszakítást, ez 5 millió euróval terheli a kasszát. Annak ellenére, hogy az ország az abortuszok számát illetően a világon a hatodik helyet foglalja el, továbbra is jóval többet költenek az orvosi beavatkozásra, mint a megelőzésre.

A Közpolitikai Intézet (Institutul pentru Politici Publice-IPP) által végzett elemzések szerint Romániban naponta mintegy 400 nő mond le a magzatáról, így évente az abortuszok száma megközelíti a 128 ezret.babakocsis

Mennyibe kerül egy abortusz?

Egy beavatkozás alkalmával 450 lejt kell fizetni a nőgyógyásznak, ehhez járulnak még egyéb logisztikai költségek, amelyeket állami pénzekből fedeznek. Paradox módon az Egészségügyi Minisztérium évente 5 millió eurót biztosít terhességmegszakításra, és csak 500 ezer eurót fordítanak a nem kívánt terhességek megelőzésére, fogamzásgátlásra és családtervezésre, illetve egyéb olyan módszerekre amelyek megelőzhetnék az abortuszt.

Hamis adatokra alapoznak a fogamzásgátlási programok

Az IPP tanulmánya szerint azok az adatok, amelyek alapján a közpolitikáról döntenek nem reálisak, ugyanis a magánklinikák, bár kötelesek tájékoztatni a terhességmegszakítások számáról, valótlan adatokat közölnek. Az állam tehát nem tartja ellenőrzése alatt az összes olyan intézményt ahol abortuszt végeznek, ennek következtében a fogamzásgátlási módszereket sem tudják hatékonyan kezelni.

Azoknak a nőknek akik gyereket vállalhatnak 49 százaléka vallotta azt egy 2012-ben végzett felmérésben, hogy nem kapott semmilyen formában szexuális felvilágosítást, továbbá a nők 84 százaléka úgy véli: az államnak többet kellene tennie azért, hogy megakadályozza a nem kívánt terhességeket. Ezt a családtervezési programokhoz való könnyebb hozzáféréssel és a fogamzásgátló termékek hatékonyabb forgalmazásával lehetne elérni - közölte az IPP.

Kimaradt?