Németországi támogatással megújul Temesvár

A németországi Újjáépítési Hitelbank által folyósított ötmillió euróból látnak neki Temesvár történelmi épületei felújításának - jelentette ki egy keddi sajtótájékoztatón Nicolae Robu, a város polgármestere.

Az elöljáró egy 2005-ös megállapodás alapján próbálja lehívni azt az ötmillió eurót, amelyből mintegy 250 temesvári történelmi épület helyreállítási munkálatait lehet finanszírozni. Nicolae Robu elmondta: kedden tárgyalt a német Újjáépítési Hitelbank képviselőivel a pénz lehívásának a feltételeiről. A polgármester szerint a korábbi városvezetés halogatta a megállapodás életbeléptetését.temesvar

2005-ben a város Németország kormányától kapott szakmai és pénzügyi támogatást a történelmi jelentőségű épületek homlokzatának a tatarozási munkálataihoz. Ebből kétmillió euró a vissza nem térítendő támogatás, hárommillió pedig 30 éves lejáratú kölcsön, amelyre évi kétszázalékos kamatot kell fizetni.

A polgármester elmondta: a város három rangos iskolájának homlokzataival kezdik a felújítást, hiszen az egy-másfél évszázados épületeket legutóbb az 1960-as években tatarozták, és mára olyan állapotba kerültek, hogy veszélyeztetik a bennük tanuló gyermekek biztonságát.

Kimaradt?