Startolnak az Aradi Magyar Napok

Az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozata keddtől egészen október 6-ig, az aradi vértanúk emléknapjáig várja a közönséget kulturális programokkal, tudományos előadásokkal és megemlékezésekkel.

A 12 napos programsorozat a most ötéves Aradi Kamaraszínház évadnyitó előadásával kezdődik. Örkény István Tóték című darabját láthatja kedd este a közönség a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében.

Pénteken a Csiky Gergely Főgimnáziumban Szent-Györgyi Albert munkásságáról tart előadást Penke Botond biokémikus, egyetemi tanár.szabadsag2

Szombaton ifjúsági napot rendeznek az aradi sportcsarnokban. Vasárnap az Aradi Magyar Napok nyitó istentiszteletét tartják meg az evangélikus templomban, este pedig a Piramis együttes ad koncertet a sportcsarnokban.

A jövő héten kedden pedagógusnappal folytatódik a programsorozat. Ennek keretében adják át a Márki Sándor-díjakat és a Márki Sándor-életműdíjakat a Csiky Gergely Főgimnáziumban. A díjat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének aradi szervezete 1992-ben létesítette, jeles magyar pedagógusok jutalmazására.

Október 3-án a Havi Szemle című folyóirat antológiájának bemutatóját tartják a Jelen Ház nagytermében az aradi Kölcsey Egyesület szervezésében.

Október 4-én az Arad és környéke történelmi eseményeivel is foglalkozó történésztalálkozó után Irházi János Jó bolondok ügyvédje című könyvét mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Másnap, pénteken a Nyugati Jelen című aradi központú regionális napilap 2013-as évkönyvének bemutatóját tartják a Jelen Házban. Este ünnepi műsorra várják a közönséget a Kultúrpalotában.

Az Aradi Magyar Napok zárónapján, október 6-án, szombaton a 13 aradi vértanúra emlékeznek. A belvárosi római katolikus templomban a szentmise után a Vesztőhelyen, majd délután egykor az aradi Szabadság-szobornál tartanak koszorúzást.

Kimaradt?