Interaktív táblát kaptak az iskolások a hulladékért cserébe

Szelektív hulladékgyűjtéssel nyertek interaktív iskolai táblákat a sepsiszentgyörgyi diákok. Lezárult az önkormányzat és a Tega köztisztasági vállalat által meghirdetett negyven napig tartó szelektív hulladékgyűjtési verseny. Összesen 35 tonna hulladékot gyűjtöttek a háromszéki megyeszékhely tíz iskolájának diákjai, ebből a legtöbb újrahasznosítható anyag a papír volt.

A rangsort végeredményben a begyűjtött és leadott hulladékmennyiség határozta meg. Az iskolai versenyen a mennyiséget elosztották a diákok létszámával, így kapták meg az egy főre eső adagot. A leadott anyagok mennyisége alapján a nyolc legügyesebb osztály nyerte meg az interaktív táblát és projektort.

Az első három helyen a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen líceum és a Plugor Sándor Művészeti Iskola osztályai végeztek. Az összesítés szerint taroltak a Székely Mikó Kollégium diákjai, akik 13 tonna különválogatott hulladékot adtak le, vagyis tanulóként 10,16 kilogramm újrahasznosítható anyagot gyűjtöttek. A második helyet a Mikes Kelemen Elméleti Líceum érdemelte ki, 8 tonna összegyűjtött csomagolóanyaggal. Az összeg leosztva a diákok létszámával megközelítőleg 7 kilogrammot jelent fejenként. A harmadik helyezést a Plugor Sándor Művészeti Líceum érte el 3,8 tonnával, ez tanulónként 6,4 kilogramm.

A nyolc díjazott osztály nyereménye egy-egy 10 ezer lej értékű interaktív iskolai tábla. Az interaktív tábla egy olyan prezentációs, oktatási eszköz, amely egyesíti magában a tábla, vászon, számítógép és egy érintőképernyő funkcióit. Az óra teljes egésze a tábláról irányítható. A szükséges tartalom, illetve a gyakorlatok időveszteség nélkül, a multimédia előnyeit is biztosítva jeleníthetőek meg úgy, hogy mindeközben a tanárnak nem kell a számítógéphez mennie. Az óra anyaga, az aktuális kiegészítésekkel, jegyzetekkel elmenthető, követhető, illetve az óra során, valamint azt követően is bármikor visszakereshető, újra felhasználható.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a köztisztasági vállalat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyűjtés folytatódik, hiszen Sepsiszentgyörgy részt vesz az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett „Harc az újrahasznosítás városáért” nevű kampányban. A június 30-ig tartó versenyben idén 32 hazai város küzd meg. Annak a településnek, ahol a verseny ideje alatt a legnagyobb az egy főre eső különválogatott hulladék aránya egy öko-pihenőhely a nyereménye, itt a lakosság ingyen csatlakozhat majd a vezeték nélküli internethez. A beruházás összértéke 12 ezer euró. Sepsiszentgyörgyön a hulladékudvarba lehet leadni a szelektíven gyűjtött szemetet.

 

 

Kimaradt?