Exhumálják a német sírokat a zsidó temetőben

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kolozsvári, Tordai út melletti zsidó temetőben a második világháborúban harcoló német és magyar katonák nyugszanak. Hosszú munka eredményeképpen sikerült elérni most, hogy a katonák egy részét elvigyék a temetőből, a történet azonban még nem tekinthető lezártnak.

Tavaly szeptemberben írtuk meg, hogy Schwartz Róbert, a kolozsvári hitközség vezetője évek óta küzd a német és magyar katonák eltávolításért a kolozsvári zsidó temetőből. A második világháborúban több száz német katona veszítette életét bombázások során, a tordai csatában magyar hadviselők is áldozatul estek, a deportált zsidó közösség pedig akkor nem emelhette fel az ellen a szavát, hogy a közösség temetőjét használják a katonák elhantolására.

Schwartz elmondta, örvend, hogy annyi munka után sikerült megkezdeni a kivitelezést, remélhetően mielőbb szabaddá teszik a temetőben azt a részt, ahol a német katonák voltak eddig. „Az is fontos, hogy ezek az emberek megfelelő kegyeleti helyre kerülnek – a jászvásári német hősi temetőbe –, nem jeltelen sírokban fekszenek majd” – fogalmazott Schwartz.

A magyar katonák azonban egyelőre maradnak. A hitközség vezetője elmondta, eredetileg arról volt szó, hogy a munkát felvállaló szakemberek nem csak a német, hanem a magyar sírokat is exhumálják, ám a magyar fél kérvénye a román védelmi minisztériumhoz több mint egy éve megválaszolatlanul maradt. A munka irányítását vállaló német szakemberek úgy döntöttek, nekifognak a kihantolásnak, függetlenül a magyar sírok helyzetétől.

A helyszínen járva egy kisinyovi szakemberrel beszélgettünk el. Ruslan Voloșin elmondta, az adatok szerint mintegy ötszáz katona lehet eltemetve ide, de kétli, hogy a megjelölt területen ennyi testet találnának. Egyelőre hat sort ástak fel, 170 katonát hoztak felszínre, és kétszázra számítanak.

„A csontokat külön zsákokban tároljuk, együtt a hozzuk tartozó, nyakba akasztott vagy deréknál hordott névtáblákkal, ezt követően jegyzőkönyvet írunk” – mondta. A Iaşi-ba szállított csontokat végső nyugvóhelyükön már külön sírokban fogják elhelyezni.

Kimaradt?