Háromszék: sínen van a hulladékgazdálkodás

Ezen a héten aláírják Kovászna megye legnagyobb uniós pályázatát, a hulladékgazdálkodási projekt első kivitelezési szerződését. Ez a kovásznai, bodzafordulói, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi szeméttelepek bezárását célozza – nyilatkozta a maszol.ro-nak Baki János, a háromszéki önkormányzat projektmenedzsere.

Közölte: a munkálatokat megnyerő bukaresti Hidroconstrucţia részvénytársaság vezetőivel várhatóan szerdán írják alá a szerződést. A cég 22,7 millió lejért vállalta, hogy bezárja a négy város meglévő szeméttelepeit.image gallery

Tervek szerint a munkálatok még idén elkezdődnek, első lépésben a kovásznai és bodzafordulói hulladéktelepeket zárják be, de jövő évben felszámolják a kézdivásárhelyi telepet is, ahol tarthatatlan a helyzet, hiszen a terület befogadó képességéhez képest túl sok hulladék gyűlt össze. A sepsiszentgyörgyi lerakót zárják be utoljára, amikor megépül a Maksa és Lécfalva közé tervezett, egész Kovászna megyét ellátó, korszerű tároló – részletezte Baki János.

A hulladékgazdálkodási projekt összértéke 30 millió euró. A pályázat révén Kovászna megye közepén, Maksa és Lécfalva között, közel 16 hektáron építik meg az EU konform, korszerű hulladéktárolót, hulladékválogatót és komposztáló üzemet, amelyek számítások szerint a következő 20 évben ki tudja szolgálni Kovászna megyét.image gallery4

Emellett Kézdivásárhelyen átrakóállomást építenek, és szerepel a pályázatban a hozzátartozó konténerek és szállítójárművek beszerzése is. Baki János elmondta: 2014 júniusáig kell befejezni a munkálatokat, az utolsó számlákat pedig 2015-ben nyújthatják be. A kivitelezés elkezdését azonban lassítja a hosszas közbeszerzési eljárás, mivel a licitek vesztesei folyamatosan megóvják az eredményt. Baki János hozzátette: bíznak benne, hogy jövő évben elkezdődhet Kovászna megyei hulladéktározó építése is.

Kimaradt?