Nyári táborok: a vakáció ajándéka minden gyerek számára

Legyen az nagyvárosi vagy vidéki iskola, kedves nevelőkkel, otthonias légkörrel, vagy rideg, célratörő oktatókkal, a gyerek számára a vakáció lényege: minél távolabb kerülni az iskola épületétől, a lehető legmélyebbre süllyeszteni a szekrényben a tankönyveket és iskolai felszereléseket, és nagy ívben elkerülni a tanárokat, tanítókat, a vakáció bő két hónapja alatt.

A nyári táborok szervezői pontosan ezeket a tényezőket szem előtt tartva hirdetik programjaikat: távol a város zajától, a természet és a szabadság környezetében, jó hangulatban, szórakoztató tevékenységekkel csalogatják a gyerekeket az ötletes programoktól duzzadó táborokba.

Elméletileg még jó három hét van a nyári vakációig, gyakorlatilag azonban már elkezdődött a gyerekek számára a pihenés időszaka, ahogy mondani szokták kétoldali iskolaundorral fertőződött majdnem minden tanuló. A gyerekek és tanárok valószínű nagyon várják a nagyvakációt, a szülők számára azonban plusz egy gondot jelent a gyerek nyári tevékenységeinek megszervezése.

Hiszen ameddig a szülő dolgozik, a vakációzó gyerekek felügyeletét, szabadidejének hatékony eltöltését is meg kell szervezni, ami nem egyszerű dolog. A nyári táborozási lehetőségek viszont nagyon sok lehetőséget biztosítanak, érdeklődési körtől és a pénztárca vaskosságától függően.

Aktív pihenés, játékos tanulás

A gyerekeknek nincs más dolguk, csak kikapcsolódni, megpihenni, végig szórakozni azt a néhány napot a felügyelők irányító keze és felvigyázó szeme alatt. Rengeteg a lehetőség: fotós-, kézműves-, túlélő-, biciklis-, angol-, lovas- és cserkésztábor a leggyakoribb, melyek megtalálhatóak a hirdetések között, de ezek ötvözete is nagyon hatékony motiváció a gyerekek számára. A szülőknek és gyerekeknek csak választani kell a lehetőségek közül.

Az idegen nyelveket, esetleg román nyelvet gyakorló táborokat inkább az V-VIII-as korosztály számára ajánlják a szakemberek. Szerintük az I-IV-es kicsik számára sokkal inkább olyan táborok a hasznosak, melyek határtalan mozgás-lehetőséget biztosítanak. Rendkívül érdekfeszítőek és hatékony nevelő jelleggel bírnak a cserkész- és hagyományőrző táborok, ahol a gyerekek sátorban laknak, saját maguk számára készítik el a mindennapi eledelt, megtanulnak a természettel együtt élni.

Lovas táborok terjeszkedőben

Bár a kézműves, fotós és különböző sport-táborok mellett még mindig kuriózumnak számítanak a lovas táborok, mégis egyre többen szerveznek hasonlót. Gyergyó vidékén egyik ilyen lehetőséget az Állatbarát Lovaskert biztosítja, egy hagyományőrző- és egy nomád lovas tábor keretében.

„Az öt napos táborunk alatt a gyerekek számára nagyon sok lehetőség nyílik lovaglásra, minden résztvevővel egyénileg is sokat foglalkozunk. Megtanulhatják a lovak ápolásának apró titkait, a lovaglás alapjait és gondunk lesz arra, hogy olyan gyerekek hagyják majd el a tábort, akinek a természet az otthona és a népdal, a néptánc a jó barátja. Erdő mellett fogunk tanyázni, egész nap lovagolunk , valamint a lovakkal foglalkozunk, ápolgatjuk őket, kirándulunk velük, egyszóval megtanulunk lóul. Az esti tábortűz körüli közös éneklések, játékok, valamint a mesék és filmvetítések, az íjazás, a rendhagyó történelemórák és a kézműves foglalkozások méltó ellenfelei lesznek a Mine Craft-nak, merthogy a számítógépet és a tévét startból elfelejtheti erre az időre minden gyerek”, mutatja be a tábort Farkas Árpád szervező.

Életre nevelnek a nyári táborok

A vakáció első napjait követően, a kezdeti fellélegzés után a család közösen nyaral mondjuk két hétig. Utána a szülőknek sajnos vissza kell térni a munkahelyre, és a gyerek felügyeletét néhány hétre a nagyszülőkre lehet bízni. Utána azonban valami más programra is szükség van és a legkézenfekvőbbek ilyenkor a nyári táborok. De mi a legbiztonságosabb és legjobb választás? A megfelelő tábor kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, vélik a szülők.

„Sok esetben azt sem tudom, milyen szempontokat kellene figyelembe vennem? Mindenképpen megpróbálok döntés előtt tájékozódni a tábor programjairól, s azt megbeszélni a gyermekemmel. De figyelembe kell vennem biztonsági szempontokat, valamint az ő igényeit és elképzeléseit is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy van-e még olyan barát-barátnő, aki szintén azt a tábort választaná, mert ez esetben a gyereke is szívesebben megy”, mutat rá a dilemmáira Gergely Izabella kétgyerekes családanya. „Én elsősorban a gyerekem egyéniségét, képességeit tartom szem előtt, hiszen hiába is küldeném kézműves táborba, ha egyszer nincs kézügyessége. Természetesen az anyagi lehetőségeink is megszabják, hogy hova tudjuk elengedni csemeténket”, mutat rá Kedves Réka, aki rendszeresen táboroztatja gyerekét.

Mit javasol a szakember?

A féltő, gondoskodó szülő számára is olyan nehéz az első tábor, mint a honvágyas gyerek számára: nagyon sok tusakodás, mérlegelés, agyalás után meri csak neki lódítani csemetéjét a nagyvilágnak. A pszichológusok úgy vélik, ezt a lépést mindenképpen meg kell tenni a szülőknek, elsősorban a gyerek érdekében. És bármilyen hazavágyós is lenne a kisgyerek, két nap után beleszokik az új környezetbe, az izgalmas tevékenységek pedig annyira el tudják vonni a figyelmet a honvágyról, hogy a tábor végén már azért kell megküzdeniük az aggódó szülőknek, hogy a csemetéjüket valami okos cselhez folyamodva haza tudják vinni.

Remus Pricopie tanügyminiszter táborok, kirándulások és egyéb szabadidős tevékenységek szervezését szabályozó, 2014/3060-as számú rendelete rendkívül megszigorította, mondhatni ellehetetlenítette a közös osztálykirándulások megszervezését, elsősorban olyan követelmények miatt, melyek teljesíthetetlenek. A szervező pedagógusnak dossziét kell összeállítania, amely a részt vevő gyerekek nevét, szüleik írásbeli beleegyezését, háziorvosi igazolást, miszerint a programon részt vevő diákok egészségesek, a szállításra, szállásra, étkezésre vonatkozó megrendelőlapokat, a díjszabásokat, a körülményekre, szolgáltatások minőségére vonatkozó adatokat és az előleg kifizetését igazoló számlát kell tartalmaznia. Az iratcsomót a tanintézet vezetőségével, illetve a tanfelügyelőséggel is láttamoztatni kell. A területi fogyasztóvédelmi hivatalt is értesítenie kell a kirándulás helyszínéről és időtartamáról, gondoskodnia kell arról, hogy a tábor időtartama alatt minden tíz gyerekre jusson egy szakképzett pedagógus, és ha a tábor helyszínén nincs egészségügyi ellátás, a csoportot egy elsősegélynyújtásban képzett szakembernek is el kell kísérnie.

Kimaradt?