Iskolabuszokról és a fűtéspótlékról döntött a szenátus

Két fontos törvénytervezetet fogadott el a Szenátus Közlekedési és Energiaügyi Bizottsága kedden. Az egyik iskolabuszok vásárlását szorgalmazza, a másik pedig a fűtéspótlék igénylésének időszakát hosszabbítja meg.

A 17/2014-es Sürgősségi Kormányrendelet jóváhagyására beterjesztett törvénytervezet felhatalmazza Románia Kormányát, hogy a Pénzügyminisztériumon keresztül árverésen értékesítse a Romániának járó  üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeit (EUA - european unit allowances), és az ebből származó bevételt iskolabuszok vásárlására fordítsa.

Az intézkedés keretében kb. 150 millió euróból vásárolnának iskolabuszokat az elszigetelt vidéki falvakban élő diákok számára, akik nehezen tudnak eljutni az oktatási intézményekbe, valamint a sportiskolák is új járművekhez juthatnának, hogy a sportolókat és kísérőiket zökkenőmentesen tudják szállítani a nemzeti- és nemzetközi versenyekre.

A 70/2011-es Sürgősségi Kormányrendelet jóváhagyására is beterjesztettek egy  törvénytervezetet. Ez a hideg évszakban nyújtott szociális védőintézkedéseket szabályozza, és a módosítás értelmében a "hideg évszak" fogalmát minden év október elsejétől a következő év április utolsó napjáig határozza meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűtéspótlék ebben a periódusban igényelhető, pontosabban az eddigiekhez képest plusz két hónappal meghosszabbítódik az igénylési időszak. Ez főleg a hegyvidéki, hideg területeken élőknek előnyös, hiszen ők azok, akik a leghosszabb ideig kénytelenek igénybe venni a fűtésszolgáltatást.

Kimaradt?