Megemelnék az állami gondozott gyerekeknek járó támogatást

Megemelnék az állami gondozott gyermekeknek járó napi pénzkeretet 2015-től, jelentette be csütörtökön  a társadalmi párbeszédért felelős miniszter, Aurelia Cristea.

A tárcavezető elmondta, több minisztérium közösen dolgozza ki azt a tervezetet, amely lehetővé teszi az állami gondozottak nevelési és élelmezési járulékának növelését, hiszen ennek összegét 2008 óta nem emelték. Cristea szerint legalább 33 százalékban kellene növelni az állami támogatást, ez az arány is csak az infláció mértékét fedi.

A 33 százalékos emelést követően az állami támogatás napi 8 lej lenne a 3 évesnél kisebb intézeti gyerekek, 11 lej a 4-17 évesek, valamint a 18-26 éves fiatalok esetében. Az állami gondozásban lévő leányanyáknak járó napi keret 11 lej lenne, a gyermeké 10 lej, a nappali foglalkoztatást biztosító otthonokba járó gyerekeké pedig 8 lejre emelkedne. A fogyatékkal élő gyermekek napi kerete is megnövekedne, 11 lejre. Az állandó kórházi kezelésre szoruló állami gondozottak napi keretét 21 lejre emelik.

Kimaradt?