Dâmboviţa: átlyukasztják vagy sem a medve bőrét?

Mentené a Dâmboviţa megyei emberöléssel gyanúsított medvét egy brassói állatvédelmi szervezet. A Millió barát (Milioane de prieteni) alapítvány képviselői pénteken bejelentették: aggasztja őket az, ahogyan a Moroien környéki medvetámadásban gyanús állat helyzetét kezelik. Az orvvadászat áldozatául esett medvét a zernesti rezervátumba szeretnék áttelepíteni.lapismedvevel

„A sajtóban megjelent információk szerint a 63 éves ember haláláért «bűnös» állat, az orvvadászok csapdájába esett, tehát ösztönösen cselekedett, mentette az életét. Nem hibáztathatunk egy állatot néhány ember esztelen tette miatt" – fogalmazott Cristina Lapis, az alapítvány elnöke. Hozzátette: a medve az elszenvedett kínok után megérdemli, hogy éljen, a Millió barát alapítvány a zernesti Sanctuarul Libeartybe, a Romániában egyedüli és a legnagyobb európai barnamedve rezervátumba fogadja a nagyvadat.

Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az állat életben maradhasson. „A medve elfogása után vállalunk minden költséget, ami az elszállítását, egészségügyi ellátását és elhelyezését illeti" – nyilatkozta Lapis, aki szerint nem volna igazságos az, hogy az emberi hibából megsérült állat golyót kapjon.

Ponta: az orvvadász maga kereste a bajt

"A Dâmboviţa megyei medvetámadások esetében, ami a második halálos áldozatot illeti, az illetőnek fontos szerepe volt a történtekben. Sajnos a férfi a csapdaállítással maga kereste a bajt, számomra az orvvadászat igen súlyos bűncselekménynek számít és büntetést érdemelt" – nyilatkozta pénteken Vicor Ponta miniszterelnök. Közölte: nem ő határozott arról, hogy a Dâmboviţa megyei medvét ne lőjék ki, szakemberek hozták meg a döntést.vponta

„Sajnos ami a medvéket illeti, nem vagyok illetékes, de meg vagyok győződve arról, hogy a szakemberek megfelelően döntenek. A civil szervezetekkel és szakértőkkel közösen fel kell mérjük a helyzetet, hogy átláthassuk azt ami történik" – fogalmazott Ponta. Hangsúlyozta: nem kezdhetik el most vaktában kilőni a medvéket, de természetesen figyelni kell a lakosság biztonságára, már régen nem foglalkoztak az állatok helyzetével, ezért történhettek meg a tragédiák.

A sérült nagyvadat tovább keresik

A szerdai incidens óta keresik a sérült medvét. Péntek reggel közel 20 vadász folytatta az akciót Moroieni község környékén – az állat felkutatását az eső is nehezíti. A vidéken mintegy 30 csendőrből és rendőrből álló csapat járőrözik.kolasmedve

"Reméljük, hogy a vérnyomokat követve ma sikerül megtalálni a medvét. Arra kérjük a helybelieket, hogy legyen türelmük, ne menjenek ki a szénásokhoz és a gyümölcsösökhöz, amíg nem fogjuk el a medvét, a sérülései miatt ez az állat most nagyon veszélyes lehet" – mondta Dragoş Rusu Dâmboviţa megyei prefektus.

Az elhunyt orvvadász társai nem léphetik át az országhatárt

30 napig nem hagyhatja el az országot az a két Dâmboviţa megyei férfi, akik a helyszínen voltak, amikor 63 éves társukra rátámadt a medve. Az illetőket csütörtökön 24 órára őrizetbe vették orvvadászatban való bűnrészességért. A bíróság döntése nem végleges, az ügyészek még fellebbezhetnek.

Kimaradt?