Környezetvédelmi támogatás a Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros programra

A Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére a kormány május 13-i ülésén egy finanszírozási program létrehozását hagyta jóvá a Környezetvédelmi Alapnál, amelyre a Kolozsvár 2015-ös Európai Kulturális Főváros programhoz kapcsolódó környezetvédelmi projektekkel lehet pályázni – tudtuk meg Korodi Attila minisztertől.  A finanszírozás összértéke 4 millió lej, az egyes projektek költségvetése legtöbb 200.000 lej lehet.

„A célunk az, hogy lehetőséget teremtsünk a Kolozsvár környéki civil szervezeteknek, hogy közösen más megyékbeli ifjúsági szervezetekkel olyan fiataloknak szóló programokat szervezzenek, amelyek a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet és természetvédelmet, illetve a környezetvédelmi politikák befolyásolását célozzák meg. Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan projektben lehetünk partnerek, amely révén megmutatkozik  nemcsak a kolozsvári, hanem az ország többi részén élő fiatalok jövőformáló, jövőteremtő képessége is.” – fogalmazott a környezetvédelmi miniszter.

A finanszírozási útmutatót miniszteri rendelettel hagyják jóvá. A Kolozsvár metropolisz övezetben működő civil szervezetek kötelesek programjaikat valamilyen más megyében tevékenykedő ifjúsági szervezettel partnerségben lebonyolítani, és fontos, hogy az eseménynek egy egész éven át kell tartania mind Kolozsváron, mind az ifjúsági szervezet székhelyén, azaz abban a városban vagy faluban, ahol az illető szervezet tevékenykedik.

Korodi azt is kiemelte, a minisztérium révén nyújtott finanszírozás nemcsak  azt célozza meg, hogy a fiatalokat bevonja a különféle környezetvédelmi programokba, hanem ezáltal szeretnék befolyásolni a fiatalokat érintő környeztvédelmi politikákat is. A finanszírozási program célja szerint a támogatást nyert projektek a Kolozsvárra jellemző sokszínűség szellemében arra bátorítják majd a fiatalokat, osszák meg a környezetvédelmi politikákra vonatkozó ötleteiket és véleményüket, és hogy egyre több fiatal látogasson el ezekre a rendezvényekre.

Amint tudjuk az ifjúsági fővárosi címet az Európai Ifjúsági Fórum vezette be azzal a céllal, hogy bátorítsa a fiatalok aktív részvételével megvalósuló új ötletek és innovatív projektek létrejöttét, és hogy támogassa az ifjúságpolitikai együttműködéseket helyi és európai szinten. A kezdeményezés 2009-ben indult útjára. Azóta minden évben lehetőséget kap egy európai város arra, hogy az ifjúság szemszögéből mutassa be kulturális, politikai, gazdasági életét.

Kimaradt?