Betör a metilalkohol-pánik Romániába is?

A romániai hatóságok átfogó ellenőrzési akcióba kezdtek a szeszesital-lerakatoknál, miután Csehországban 20 személy vesztette életét a fogyasztásra nem alkalmas, metilalkoholos italok terjesztése miatt.

Oana Grigore, az egészségügyi minisztérium szóvivője kedden bejelentette: hét elején az Európai Unió illetékes szervei riasztották az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (ANSVSA), hogy a szomszédos országokban metilalkoholt tartalmazó vodkát és rumot forgalmaznak, és ezek a termékek átjuthatnak a határon is.

A metilalkohol-pánik Csehorszából indult, ahol elsőként jegyeztek mérgezéses eseteket.

A fogyasztásra alkalmatlan ital gyártóját és terjesztőjét még nem sikerült beazonosítani. A román hatóság azt ellenőrzi, hogy az országba ne jussanak be olyan termékek, amelyekre az értesítésben felhívták a figyelmet, ha ezek mégis piacra kerülnének, azonnal visszavonják.

A gyanús italmárkák listáján a Lassky Tuzemak, Tuzemak, Svestkova vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanacka vodka, Meruňka, Albanska borovicka termékek szerepelnek.pia ellenorzes

A csehek betiltották az erős italokat

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter vasárnap a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában azt nyilatkozta, az üggyel kapcsolatban eddig már több mint egy tucat személyt vettek őrizetbe, és közülük 13 ellen büntetőeljárást is indítottak. Általában olyan emberekről van szó, akiknél nagyobb mennyiségű mérgezett alkoholt, illetve állami védjegy nélküli italt találtak.

Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok megerősítette, hogy a mérgezésekkel kapcsolatban a rendőrség több mint negyven ügyet tart nyilván, és ezeken a szálakon próbálják megtalálni a lehetséges terjesztőket, főleg a veszélyes pálinka gyártóját vagy gyártóit.

A cseh egészségügyi minisztérium múlt pénteki (szeptember 14.) rendelete, amely alapján azonnali hatállyal betiltották az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, felemás reakciókat váltott.pia tiltas

A rendőrség és az illetékes egészségügyi ellenőrző szervek hétvégi jelentései szerint a rendeletet az üzletek és a vendéglők betartják, de ugyanakkor nagyon sokan túl drasztikusnak tartják és tiltakoznak ellene, mert nagy anyagi veszteséget okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak is.

Heger a problémát elismerte, de hangsúlyozta, hogy a folytatódó halálesetek miatt pillanatnyilag nem volt más kiút.

Csehország nem az egyetlen olyan ország, ahol a metilalkoholos italoknak áldozatai voltak. Lengyelországban az utóbbi napokban 5 személy vesztette életét. Szlovákiában, bár voltak már metilalkohol-mérgezéses esetek, a hatóságok úgy döntöttek, hogy a „ helyzet nem drámai", ezért nem korlátozták a szeszforgalmat.

Kimaradt?