Holtpontra jutott a MOGYE magyar tagozatának ügye

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói pénteken lemondanak valamennyi kinevezett vezetői tisztségükről tiltakozásul amiatt, hogy a Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős nélküli miniszterrel lezajlott találkozón sem sikerült megoldást találni a magyar tagozat önállósodására.

Erről a találkozó résztvevői közös sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön. Szilágyi Tibor, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyetemi autonómiára másképp értelmezze a román fél. „Hivatkozásuk szerint az autonómia feljogosítja őket arra, hogy olyan belső struktúrát hozzanak létre, amilyet ők szeretnének, a miniszternek sem sikerült a két álláspontot közelíteni egymáshoz” – fogalmazott a prorektor.

A miniszter és a román vezetőség az akkreditációt fontosságát hangsúlyozták, holott Szilágyi szerint a főtanszékek ezzel nem függnek  közvetlenül össze. „Azért ragaszkodtunk ahhoz, hogy három év után végre húzzunk egy vonalat és nézzük meg, hogy mi az amit sikerült elérni és mi az, amit nem, mert ez egy olyan lépés, ami konkrétan kivitelezhető ebben a pillanatban. Ez kizárólag a másik fél jóakaratán múlik. A kétharmados többség ezt nem akarja jóváhagyni” – mondta.

A magyar tagozat önállósodásával kapcsolatosan Szilágyi elmondta: ha a törvényt nem sikerül betartatni az egyetem kétharmados román többségű szenátusával, akkor ezen már nem tud a magyar vezetőség változtatni. „A párbeszéd irányában nyitottak vagyunk és folytatni fogjuk az oktatói tevékenységünket. Ha nem vagyunk benne a vezetői struktúrában, legalább több időnk lesz könyvet írni, a tudományos munkával foglalkozni, eleget tenni az akkreditációs kritériumoknak” – jelentette ki.

A továbbiakban a magyar vezetőség bojkottálni fogja a vezetőségben való tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy Szilágyi Tibor rektorhelyettes és két magyar dékánhelyettes lemond péntek reggel a tisztségéről. A továbbiakról majd a „megfelelő”időben döntenek.

A bojkottal azt akarják elérni, hogy lássa a világ, mi zajlik ezen az egyetemen, nincs megoldva a magyar tagozat kérdésre. Ugyanakkor nem kívánnak részt venni olyan vezetőtestületben, amely nem tartja be a törvényt. „Ha mi önként lemondanánk a saját törvény adta jogainkról, akkor egészen biztos, hogy semmit sem érnénk el. Így egyelőre minden függőben marad, várjuk a jobb időket” – fogalmazott Szilágyi Tibor.

Mihnea Costoiu a sajtótájékoztatón kifejtette: a magyar vezetőségnek nem kellene a bojkotthoz folyamodnia, várnia kellene még a párbeszéd lehetőségére. Azt is elmondta, az egyetemnek nem a magyar főtanszék létrehozása a fő problémája. Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte mi a megoldásra váró kérdés, azt a választ adta, hogy olyan kérdések, amelyeket párbeszéddel lehet orvosolni az intézményen belül, de az nem az, hogy az oktatás magyar nyelven folyik-e vagy sem.

A magyar diákokkal is tárgyalt Costoiu

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség képviselői is találkoztak Mihnea Costoiu tárca nélküli miniszterrel. Erről Tubák Nimród elnök számolt be a sajtónak, aki elmondta, a miniszterrel közölték a problémájukat, a kétnyelvű gyakorlat igényét, amit a tanügyi törvény is biztosít.

„Egyáltalán nem volt független a miniszter, nem úgy jött, hogy mérlegelni próbál, hanem úgy, mint aki meg akar bennünket győzni arról, hogy nekünk miért nem jó, az egyetemnek miért rossz a kétnyelvű gyakorlat” – mondta el a diákszövetség elnöke. Tájékoztatása szerint a miniszter arról győzködte a diákok képviselőjét, hogy a magyar tagozatot külön nem tudják akkreditálni. A román diákszövetség vezetői ugyanazt képviselték, amit az egyetem román többsége és a miniszter  – számolt be a találkozóról Tubák Nimród.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?