Kevesebb kórházi ággyal "oldják meg" a személyzethiányt

Csak papíron oldják meg a kórházi alkalmazottak létszámhiányát az egészségügyi hatóságok a Digi24 hírtelevízió szerint, tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió. A következő négy évben ugyanis csökkentik a kórházi ágyak számát, ami azt jelenti, hogy kevesebb személyzetre lesz szükség.

A jelenlegi törvényes előírások szerint egy nővérre legfennebb 12 ágynak kellene jutnia, egy orvosra pedig legtöbb 15-nek. Valójában azonban ennél sokkal több beteggel foglalkozik egy-egy alkalmazott. A bukaresti Floreasca Sürgősségi Kórházban 47 százalékos létszámhiány van, az egyetemiben 35 százalékos, míg a Iasi-i Onkológiai Intézetben a személyzet 25 százalékos hiányával küzdenek. De a jelenség országszerte általános. Az Egészségügyi Minisztérium megoldása: kevesebb kórházi ágy.

A terv szerint 2016-ig 4000 kórházi hely fog eltűnni annak fejében, hogy Románia eleget tegyen az európai előírásnak, ami 100 ezer lakosra 4,8 tized ágyat jelent. A kórházi ágyak száma eddig is évről - évre csökkent. Míg 2010-ben több mint 136 ezer ágy volt, tavalyra alig 123 ezerre, idénre 121 ezerre mérséklődött számuk, 2016-ig pedig 118950 kórházi ágy lesz az országban. 

Kimaradt?