Király András megvédte a kétszintű érettségit

Már biztos, hogy jövőre bevezetik a kétszintes érettségit – erősítette meg a maszol.ro-nak kedden Király András oktatási államtitkár, miután a szenátus hétfő délután megszavazta a vonatkozó törvénymódosítást.

„A jogszabály hamarosan megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben, a tanév elején vagyunk, és így a törvény szerint is elég időben ahhoz, hogy a szakmai érettségit 2013 nyarán már alkalmazzák" – magyarázta az államtitkár.

Király kivédi a bírálatokat

A kétszintes érettségi bevezetésének sok bírálója van. Közéjük tartozik Daniel Funeriu volt oktatási miniszter, aki szerint a szakmai érettségit „túlminősítették", ugyanis az EU-s normák alapján a szakmai képzés 3-asnak, az érettségi 4-es fokozatú képzések minősül, a szakérettségit választó diákok pedig 4-es fokozatú oklevelet kapnak. „A szakmai érettségi 3 és feles fokozatú képzés" – reagált erre a vádra Király András.

Arra felvetésünkre, hogy Daniel Funeriu szerint előbb a vizsgát vezetik be, és csak utólag tárgyalnak az érettségi követelményekről, az államtitkár elmondta: a tananyaggal nincs semmi gond. A szakközépiskolákban mesterséget tanuló diákoknak egy szakmai tervet kell elkészíteniük. „A tananyagban nem lesz semmilyen változás, ezt a törvény is tiltja, a tételek az eddigi tananyagból kerülnek ki" – részletezte a szakember.kiraly2

„Hagyni kell a rendszert működni"

A Román- Német Kereskedelmi Kamara elnöke, Radu Merica szerint ha a szakérettségizők külföldi egyetemeken tanulnak tovább, lejáratják a romániai oktatási rendszert. Király szerint ezzel nem lesz különösebb probléma. „Mindenféle oklevéllel kimennek a diákjaink, ez egy olyan kérdés, amit nem kell boncolgatni" – fogalmazott az elöljáró.
Radu Merica úgy véli, hogy az alkalmazók ismerik a szakérettségi oklevelek hátterét, így szerinte ezeknek a diplomáknak nem lesz különösebb értéke. Erről Király azt mondta: nem kell előre ítélkezni. „Ki fog derülni, hogy mit érnek majd ezek az oklevelek, kell hagyni a rendszert működni, és ha azt látjuk, hogy ennek így nincs értelme, a minisztérium más megoldáson fog gondolkodni" – tette hozzá az államtitkár.

Radu Gologan az országos matematika tantárgyverseny koordinátora annak az aggodalmának adott hangot, hogy a későbbiekben a magánegyetemek nyomására akár a szakmai érettségin szerzett diplomákkal be lehet majd iratkozni a műszakai egyetemekre, ezzel pedig nagyon felhígulna a diákállomány. Király szerint érthető ez a félelem, a kérdés felmerült a bizottsági és a szenátusi viták folyamán is, de világosan megfogalmazták azt, hogy ez a diploma senkit sem jogosít fel egyetemi felvételire. „A megfogalmazás egyértelmű, ha ezt nem tartják be, akkor a törvény betűje nem ér semmit..."– fogalmazott a szakember.

Funeriu és is két fajta érettségit akart

A differenciált érettségi a Daniel Funeriu mandátuma alatt elfogadott, jelenleg is érvényben lévő oktatási törvényben is szerepelt, ám bevezetését a jogalkotók csak 2016-tól tervezték. Király András tájékoztatása szerint a volt miniszter által elképzelt szakmai érettségi különbözik a szenátusban hétfőn elfogadott változattól. Ezeket a vizsgákat az országos érettségi keretében tette volna le a diák, és szakképzésenként változtak volna az érettségi tantárgyak.

„Bevezetését azért halasztották volna 2016-ra, mert az általános iskolai oktatást 9 évesnek tervezték, így a 2012-2013-ban kilencedikes diákok ekkor érettségiztek volna" – részletezte Király. Hozzátette: ennek a típusú szakmai érettséginek a bevezetésére már nagyon kevés az esély.

Kimaradt?