Az anyáknak kedvező nyugdíjkorhatárt vezetne be Biró Rozália

Felnevelt gyermekenként egy-egy évvel kellene csökkenteni a nők nyugdíjkorhatárát Biró Rozália szerint. Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján mutatta be azt a törvénymódosító javaslatot, amely a gyermekes édesanyáknak kedvez. A javaslatot támogatja a szövetség is, hamarosan benyújtják a képviselőházba.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az uniós ajánlásokat, sem pedig a gazdasági és demográfiai mutatókat, de kell némi engedményt is tenni” – idézi a Krónika Biró Rozáliát, aki csütörtökön mutatta be a tervezetet a sajtónak.

A szövetség szenátora szerint a 2010/263-as számú törvény 53-as cikkelyét úgy módosítanák, hogy azok a nők, akik ledolgozták a teljes járulékfizetési időt, és gyermeket neveltek annak 15 éves koráig, gyermekenként kapjanak egy év kedvezményt a nyugdíjkorhatárból.

Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett, hogy a Világbank felmérése az adófizetők 16 százalékos csökkenését vetítette előre a 2010–2016-os időszakra, miközben a nyugdíjasok száma legalább 15 százalékkal nő. Mindez átlagosan 12 százalékos deficitet okoz a bruttó hazai termék (GDP) értékében, így az Unió szintjén szükségessé vált a nyugdíjkorhatár megemelése 65–70 évre.

Mint ismeretes, Romániának 2030-ig kell 65 évre emelnie a nyugdíjkorhatárt, az Európai Bizottság pedig javasolta a nemek közötti kiegyenlítést. 2011 és 2015 között már 59 helyett 60 év a korhatár a nők számára, míg a férfiak esetében 64-ről 65-re emelik. A minimális járulékfizetési időszak 2015-ig 13 ről 15 évre bővül mindkét nemnél, míg a teljes szolgálati időt 28-ról 30-ra emelik.

Kimaradt?