Újabb botulizmus-eset Szatmáron, az ellenszérumot importálni kell

A szombaton, botulizmus miatt kórházba került 20 éves szatmári fiatalember 17 éves testvére is orvosi ellátásra szorul, mivel ő is evett a házi, füstölt sonkából. A Bogdánd községbeli család négy tagja, a szülők és a gyerekek fogyasztottak a sonkából, amitől a két gyerek kórházba került.

„Mivel az országban nem találtunk ellenszérumot, még kedden, az Egészségügyi Minisztérium közbenjárásával Lengyelországból rendeltük azt meg. Azért onnan, mert az EU-ban ők az egyedüli ország, ahol ellenszert forgalmaznak. A négy fiola még ma megérkezik Bukarestbe, ahonnan eljut Szatmárnémetibe is”— nyilatkozta csütörtökön a Szatmár Megyei Sürgsségi Kórhá szóvivője, Constantin Demian a Szatmári Friss Újságnak. A 17 éves fiú állapota kielégítő, a fertőző betegségek osztályán kezelik.

A fiatalemberek azt követően kerültek életveszélybe, hogy házi füstölt sonkát fogyasztottak, mely nem volt megfelelően hőkezelve, azaz nem volt megfőzve.

Demian felhívta a figyelmet: fokozottan kell figyelni a füstölt sonka és a kolbász fogyasztására, hiszen azokban rejtőzik meg a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék. A szakemberek emlékeztetnek: ha házi füstölt sonkát tervezünk fogyasztani, azt legalább 3–4 órán át főzzük, hogy az esetleges botulotoxin megsemmisüljön. Aki nem főzi meg a sonkát, az közvetlenül a csont mellett levő húst ne fogyassza el. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?