Húsvéti zsongás a nőszervezettel, 18 megyében

„Kultúránkban a húsvét a reményteli feltámadáshoz, a családhoz, a békéhez és az együttléthez kötődő ünnep, amelynek számos értékes hagyomány és szokás a része. Az RMDSZ Nőszervezetének célja, hogy ezeket megőrizve és felerősítve közösségi élményt és örömteli ünnepet szerezzen az erdélyi magyar családok számára” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke a Húsvéti zsongás megnevezés alatt Erdély-szerte sorra kerülő rendezvénysorozat kapcsán.

A Húsvéti zsongás keretén belül sorra kerülő események célkitűzése a húsvéti hagyományok felelevenítése, valamint olyan családi, közösségi programok generálása, amelyek az ünnepi hangulat fokozását szolgálják és, amelyeknek keretén belül együtt tud lenni a közösség apraja-nagyja- hangsúlyozta Biró Rozália.

A Húsvéti zsongás programsorozatba 18 megyei és területi nőszervezet kapcsolódik be, amelyek különböző, az ünnepi készülődést előtérbe helyező eseményekkel várják az érdeklődőket. „A húsvéti előkészületekhez nagyon sok olyan hagyomány kötődik, amely főként a nők tevékenységi körébe esnek, azonban a teljes család számára örömet szereznek. A kezdeményezés célja feleleveníteni, megőrizni és továbbadni ezeket a szép hagyományokat, ugyanakkor mindenki számára egy közösségi élményt varázsolni a húsvéti előkészületekből. Mi ily módon szeretnénk kellemes ünnepet kívánni az erdélyi magyar közösségnek” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

Az Erdély minden régiójában megszervezett esemény keretében hagyományos tojásfestésre, húsvéti kincskeresésre, versmondásra, ünnepi vásárokra, bálokra és filmvetítésekre fog sor kerülni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?