Az ortodox püspök szerint mindenki számára nyitott lesz a Fenyő szálló

Az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait - jelentette ki csütörtökön Ioan Selejan székelyföldi ortodox érsek az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva.

Az érsek kijelentette, beárnyékolja a székelyföldi románok húsvéti ünnepét, őt pedig elszomorítja az a hír, hogy a magyar közösség egyes tagjai peres úton próbálják érvényteleníteni azt a sürgősségi kormányrendeletet, mely székelyföldi szállodával ajándékozta meg az ortodox egyházat. Azt is hozzátette, az egyház jelentős pénzösszeget fordított a szálloda tatarozására.

Ioan Selejan elmondta, a szállodában továbbra is a nyugdíjpénztár által kiutalt gyógykezelési jeggyel rendelkező nyugdíjasokat és alkalmi turistákat szeretnének fogadni. "Nem akarunk besszarábiaiakat hozni az épületbe, hogy torzulásokat idézzünk elő az etnikai arányokban, amiként egyes helyi újságok írták. A szálloda teljesen nyitott lesz a társadalom és a vendégek előtt" - idézte a hírügynökség az érseket.

A Székely Nemzeti Tanács két héttel ezelőtt jelentette be, hogy kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár indít pert a román kormány ellen, mert diszkriminatívnak és törvényellenesnek tartják az ortodox egyház megajándékozását egy olyan településen ahol az ortodoxok aránya alig haladja meg a 21 százalékot.

A panaszosok azért sérelmezték a szállodaadományt, mert a Kovásznán többséget alkotó magyar történelmi egyházak még az egykor államosított ingatlanaikat sem kapták vissza. Szerintük sérült az a törvényi előírás, hogy az állam egyetlen vallásfelekezetet sem részesít előnyben.

Kimaradt?