Két magyar oktató kapott Mentor-díjat a MOL Romániától

Két magyar oktató szerepel azoknak a kiváló pedagógusoknak a listáján, akiknek szerdán Mentor-díjat adományozott Kolozsváron a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány. A tíz díjazottat a Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2013-ban beérkezett 505 jelölés alapján.

A díjazottak között van Boga Katalin szatmárnémeti fizikatanárnő, akinek a diákjai  számos országos és nemzetközi tantárgyversenyen szereztek díjakat, és Bogyó Mária csíkszeredai gyorskorcsolyaedző, aki olyan tanítvánnyal is büszkélkedhet, aki az ő felkészítésével vett részt négy téli olimpián.

A díjazottakat tanítványaik, volt tanítványaik, illetve a tanítványok szülei jelölték a díjra. A díjazottak az egyenként 8000 lejes pénzjutalom mellett átvehették a Mentor trófeát, Ioan Nemțoi világhírű üvegművész alkotását.

A díjátadó gálán az erre az alkalomra készült rövid portréfilmekből ismerhette meg a közönség a mentorokat, és azokat a körülményeket, amelyek között a munkájukat végzik.

A díjátadó gálán Solomon Marcus bukaresti matematikus, a Román Akadémia tagja beszélt a mentorátus szerepéről. Úgy vélte, az elitista kultúráról a tömegkultúrára történő áttérés közepette a mentor-igény manapság soha nem látott kihívásokkal találkozik, amelyeknek csak nehezen tud megfelelni.

Kimaradt?