Elkezdődött a rendőrtanoncok toborzása, kevés a magyar jelentkező

A hiányos román nyelvtudás miatt nem jutnak be rendőrképzőbe a magyar fiatalok, véli Delia Moldovan. A Kovászna megyei rendőrség humán erőforrás irodájának vezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy elkezdődött a rendőrtanoncok toborzása a rendőriskolába és akadémiára, ahová a nemzeti kisebbségeknek külön helyeket tartanak fenn.

A rendőrtiszt szerint Háromszéken évente 30-50 fiatal jelentkezik a rendőrképzőbe. Vannak köztük magyarok is, azonban eddigi tapasztalatok szerint többségük már a helyben megszervezett pszichológia felmérésen elbukik, mert nem értik a feltett kérdéseket. A továbbjutók pedig lemorzsolódnak a románok történelme illetve a román nyelvtan vizsgán, mondta a rendőrtiszt, aki szerint a magyar diákok általában az idegen nyelvvizsgát veszik könnyedén.

Háromszéken jelenleg egy helybéli és egy marosvásárhelyi magyar rendőr dolgozik, akik kisebbségeknek fenntartott helyen végezték a rendőrképzőt, illetve egy Kovászna megyei magyar diák jelenleg elsőéves az akadémián.

Delia Moldován arról tájékoztatott, hogy elkezdődött az iratkozás a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiára, ahol öt helyet hirdettek magyaroknak, hét helyet romáknak és hármat más nemzetiségűeknek. A câmpinai Vasile Lascăr és a kolozsvári Septimiu Mureşan rendőrbiztosképzőben öt illetve két helyet tartanak fenn nemzeti kissebségeknek, illetve tíz és három helyre pályázhatnak romák.

Ezekért a helyekért általában 2-3 személy van versenyben, de ha nem töltik be mind már ötös általánossal is felvételt lehet nyerni. A rendőrakadémiára június 2-ig lehet beiratkozni, a rendőrbiztos képzőkbe pedig augusztus 14-ig várják a jelentkezőket a megyei rendőrségek székhelyén. 

Kimaradt?