Diszkrimináció Kovászna megyében: hanyagolják a magyar feliratot

Tizennyolc háromszéki közintézményt marasztalt el az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mivel azok kizárólag román nyelven tettek elérhetővé közérdekű információkat.

A háromszéki állami intézmények ellen még tavaly októberben tett panaszt egy neve elhallgatását kérő sepsiszentgyörgyi férfi, mivel tapasztalata szerint azok székházának homlokzatán csak román nyelvű névtábla van, illetve azért, mert közérdekű információkat magyar nyelven nem tettek közzé.

A panaszos összesen 32 közintézményt sorolt fel, amelynek székházán nincs magyar felirat, és további 23 intézmény esetében a magyar nyelvű közérdekű információkat hiányolta.honlapjo

A feljelentés nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta többek között a Kovászna megyei Prefektúrát, a Kovászna Megyei Törvényszék Ügyészségét, a sepsiszentgyörgyi Bíróság Ügyészségét, a Kovászna megyei- és sepsiszentgyörgyi rendőrséget, a csendőrséget, az állami levéltárat, a számvevőszéket, a vámhivatalt, a Kovászna megyei közpénzügyi igazgatóságot, a nyugdíjpénztárat és az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságot.

Ezen intézmények között egyébként olyanok is találhatóak, amelyeket évek óta magyar igazgató vezet. Az érintett háromszéki közintézményeket a diszkriminációellenes tanács magyar nyelvű névtáblák elhelyezésére, valamint a közérdekű információk magyar nyelven való közzétételére kötelezte.

A helyi közigazgatásról szóló törvény szerint azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben a lakosság több mint 20 százaléka valamely nemzeti kisebbséghez tartozik, a közintézményeknek biztosítaniuk kell az anyanyelv használatát.

 

Kimaradt?