CEMO: nem elég hangsúlyos a nyelvi jogérvényesítés

A 2013. október 1. és 2014. március 31. között végzett megfigyeléseit tette nyilvánossá a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) hétfői, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. „A nyelvi jogérvényesítés a mai napig sem tartozik a politikai realitások közé” – hangsúlyozta Szigeti Enikő, a szervezet egyik vezetője.

Megváltozott a kétnyelvűség gyakorlata

A CEMO által elkészített Kétnyelvűség a közéletben címet viselő monitoring program a marosvásárhelyi önkormányzat, a Maros megyei önkormányzat tevékenységét, üléseit, határozattervezeteit és döntéseit, az RMDSZ helyi és megyei szervezetének programjait figyelte, illetve az RMDSZ parlamenti képviselőinek az anyanyelvhasználatra, illetve az anyanyelvi kultúrára vonatkozó törvényjavaslatait, felszólalásait vette górcső alá.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a tavalyi piaci-ügyet követően, amikor a kétnyelvű táblák osztogatását a helyi rendőrség bírsággal sújtotta, a tanácsosok a novemberi ülésen magyarul szólaltak fel, ám ez a törekvés márciusra már csupán egy-két mondatra zsugorodott.

Amióta román elnök van a megyei tanács élén, megváltozott a kétnyelvűség gyakorlata, lekerültek az intézmények, hivatalok homlokzatáról a kétnyelvű feliratok, a kiadványaiban, plakátjain, formanyomtatványain az egynyelvűség uralkodik.

Minden szinten monitorizálnak

A Szigeti Enikő és Horváth-Kovács Ádám vezette szervezet a marosvásárhelyi, Maros megyei és parlamenti érdekképviselet, illetve az Európai Parlament RMDSZ-képviselőinek az anyanyelvhasználatra és az anyanyelvű kultúra tevékenységére vonatkozó határozattervezeteit, felszólalásait, javaslatait, sajtókommunikációit, programterveit monitorizálta. A tevékenység nem állt meg, a megfigyelés folyamatos, a továbbiakban negyedévente terveznek jelentést készíteni – mondták el a mai sajtótájékoztatón.

Azért választották megfigyelésük tárgyának az anyanyelvhasználatot, mert a nyelvi jogok érvényesítése egyre inkább meghatározóvá válik az állampolgárok életében, illetve a nyelvi jogérvényesítés, annak pontos szabályozása állandó napirenden van az oktatásban, a közigazgatásban, az államigazgatási intézményekben, a civil, vagy az RMDSZ-fórumokon.

A jelentés szövege a CEMO blogján olvasható.

Kimaradt?